Snapchat 3 milyar dolardan halka arz başvurusunda bulundu

Son zamanların gözde mobil sosyal paylaşım uygulaması Snapchat, 3 milyar dolar değerleme üzerinden halka arz için New York Menkul Kıymetler Borsası'na resmi başvuruda bulundu. Snapchat’in bu teklifi, Twitter'dan bu yana yapılan en büyük sosyal medya ...

Snapchat 3 milyar dolardan halka arz başvurusunda bulundu (3 Şubat 2017)

Son zamanların gözde mobil sosyal paylaşım uygulaması Snapchat, 3 milyar dolar değerleme üzerinden halka arz için New York Menkul Kıymetler Borsası'na resmi başvuruda bulundu. Snapchat’in bu teklifi, Twitter'dan bu yana yapılan en büyük sosyal medya şirketi halka arzı oldu.

Snapchat'ın ana şirketi Snap Inc., uzun zamandır beklenen ve Mart ayı olarak öngörülen halka arzını 3 milyar dolar üzerinden gerçekleştirmek üzere resmi başvurusunu yaptı.

Teknoloji şirketinin hisse satışları, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda "SNAP" simgesi altında listelenecek.

Borsaya sunulan belgelerde, teknoloji endüstrisinin en gizli girişimlerinden birinin perde arkasındaki bilgiler de yer alıyor.

Snapchat, kurulalı henüz 5 yıl olmasına karşın, Twitter'ı geçerek, 158 milyon günlük kullanıcısı olduğunu ve her gün 2,5 milyar Snap atıldığını bildirdi.

2016 yılında Snap, geçen yıla ait kaybettiği 373 milyon dolarlık keskin artışla 515 milyon dolar kaybetti. Bu arada şirket, reklamcılık işini sıfırdan başarmada etkileyici bir iş çıkardı. 2015 ile 2016 yılları arasında geliri yaklaşık olarak yedi kat arttı; Snap'ın 2016'daki 404 milyon dolarlık gelirinin yüzde 96'sı reklamlardan sağlandı.

Genç teknoloji şirketleri için para kaybetmek alışılmadık bir gelişme olmamasına rağmen, Snap şaşırtıcı bir şekilde finansal beklentileri konusunda samimi davrandı. Şirket, iş risklerini açıklayan bölümde "Geçmişte faaliyet kayıpları yaşadık, gelecekte işletme kayıplarına uğramasını bekliyoruz ve asla karlılık elde edemeyebilir veya devam ettiremeyiz" dedi.

Bununla birlikte, genç şirket para kazanmak için mücadele etmeyi sürdürdüğünü ve yakın gelecekte bir kar patlaması beklemediklerini de mütevazı bir şekilde eklediler.

Aşağıdaki grafik 2015 ve 2016'da Snap'in net gelir ve net kayıplarını göstermektedir.

Instagram’dan sonra en hızlı büyüyen sosyal ağ

Neredeyse her gün farklı bir selfie filtresi ve ilginç emojileri ile kullanıcılarına sürprizler yaparak beğeni toplayan, 24 saat içinde silinen mesajlaşma servisiyle Snapchat, özellikle 18-34 yaş arası gençlerin yoğunlukla kullandığı bir sosyal medya platformu haline geldi. Uygulama üzerinden günde 7 milyar kez video görüntüleniyor, bu nedenle Snapchat haber odaklı şirketlerin de var olmak için gözünü diktiği bir sosyal ağ oldu.

Kalıcı olmayan içerik yapısının verdiği rahatlık ve dijital göçmenleri dışlayan kullanıcı deneyimi ile sosyal medyada ebeveyn tacizinden kurtulma imkânı sunan Snapchat, bu nitelikleriyle yeni nesil için güvenli bir liman olmayı başardı. Yakın gelecekte, önemi daha da artacak gibi duruyor.

Gölgelerin gücü adına

2016’da kullanıcı başına gelirin 2.70 dolar olduğuna dikkat çekiliyor. Snapchat özellikle tek bir uygulamada sunduğu üç farklı kullanım şekliyle etkileyici bir iş yapıyor. Kullanıcılar özel mesajlaşma, hikâye yayını ve profesyonel içeriklerin keşfini tek bir uygulama üzerinden gerçekleştiriyor. Böylelikle kullanıcılar, arkadaşları ilginç hikâye paylaşımlarında bulunmasalar bile, Snapchat uygulaması içinde başka ilgi çekici içerikler bulabiliyor.

Snap, Batı Avrupa ve Avustralya gibi uluslararası pazarlarda da büyüme gösteriyor, böylelikle hâlâ yeni kullanıcıların uygulamaya ilgi gösterdiğine ispatlanıyor. Snapchat’in karşısına Instagram Hikâyeler’in yanı sıra Facebook Hikâyeler, Messenger Day, WhatsApp Durum gibi yepyeni fotoğraf ve video paylaşımı odaklı servisler çıkıyor. Ancak Snapchat’in bunlara karşı hâlâ önemli bir avantajı var, o da hâlâ en gelişmiş yaratıcılık araçlarını sunuyor olması. Ayrıca eğilimleri belirleyen öncü olması da Snap’e avantaj kazandırabilir.

27 yaşında, dünyanın en genç milyarderi oldu

Şirketin kurucu 27 yaşındaki Evan Spiegel, Snapchat’i Stanford’da kurmuş ve 2013’te Facebook’tan gelen 3 milyar dolarlık teklifi reddetmişti.

Snapchat'in kurucusu Evan Spiegel, geçen yıl Forbes'un listesindeki en genç milyarder oldu. Henüz 27 yaşında ama kişisel serveti 2,2 milyar dolar.

Bugün, Snapchat kendisini bir "kamera şirketi" olarak tanımlıyor. Video kayıtlı gözlük ve daha eğlenceli, ilgi çekici arkadaşlarıyla mesajları paylaşımı yapmak için artırılmış gerçeklik lensler ile onun amiral gemisi uygulamasını geliştirdi.

Belirli bir günde, aynı etkinliğe katılan kullanıcılardan gelen yayın koleksiyonlarına bakabilir veya Snapchat için özel olarak Vogue, National Geographic ve CNN küratörlüğü içerikli büyük yayıncıları bulabilirsiniz.