Siyasal Gerilim Ekonomiyi Olumsuz Etkilemeye Başladı

17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan bu yana tüketici güven endeksi 8.3 puan gerileyerek son 4 yılın en düşük seviyesine indi. Diğer yandan yabancı yatırımcıların borsadaki payı da 9 yılın en düşük düzeyine indi. Tüketici Güven Endeksi, Şubat ayı...

Siyasal Gerilim Ekonomiyi Olumsuz Etkilemeye Başladı (28 Şubat 2014)

17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan bu yana tüketici güven endeksi 8.3 puan gerileyerek son 4 yılın en düşük seviyesine indi. Diğer yandan yabancı yatırımcıların borsadaki payı da 9 yılın en düşük düzeyine indi.

Tüketici Güven Endeksi, Şubat ayında 69.2 ile Şubat 2010’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bir önceki aya göre yüzde 4,3 düşen tüketici güveni, 17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan bu yana 8.3 puan geriledi. Yolsuzluk operasyonu ile artan siyasi risk ve piyasalarda yarattığı oynaklık tüketici güveninde düşüşte en etkili unsur olarak gösteriliyor.

Wall Street Journal’in haberine göre, “Operasyonun finansal piyasalara yansıması tüketici açısından durumu görünür hale getiriyor” diyen Finansbank Başekonomisti İnan Demir, “Dolar kuru tüketici güvenini barometresidir. Dolardaki yükseliş sonrası bu düşüşü görmek normal” değerlendirmesini yaptı. 17 Aralık operasyonun başlamasından bu yana TL dolar karşısında yüzde 10 değer yitirdi. Bu süreçte piyasalardaki çalkantıyı önlemeye çalışan Merkez Bankası politika faizini 5,5 puan artırarak yüzde 10’a çıkardı.

Ekonomistler, tüketici güven endeksindeki düşüşün büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini kaydediyor. Demir, reel sektörün yatırım harcamalarına ilişkin beklentilerinin de olumsuza dönmeye başladığını hatırlatarak büyüme üzerinde negatif etkilerin arttığını belirtiyor.

Yabancı yatırımcılar kaçıyor

Yabancı yatırımcıların yıl başından bu yana Türk hisse senedi ve tahvillerinde yaptıkları satışlar 2 milyar doları aştı. Borsadaki payları ise gerilemeye devam ediyor.

Merkez Bankası verilerine göre yabancılar geçen hafta 111 milyon dolar hisse senedi, 199 milyon dolar ise net tahvil satışı yaptı. Bu rakamlarla birlikte yılbaşından 22 Şubat tarihine kadar yabancıların net satışı 2 milyar 31 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu yıl en yüksek miktarlı satışlar 31 Ocak haftasında yaşanmış yabancılar 1,1 milyar dolar satış gerçekleştirmişti.

Satışlar sürerken yabancı yatırımcıların borsadaki payı giderek azalıyor. Borsadaki yabancı payı yüzde 61 ile Temmuz 2005′den bu yana en düşük düzeye indi.

Ekonomi frene bastı

İş dünyası piyasalarda ortaya çıkan dalgalanmalar nedeniyle, daha bütçelerin mürekkebi kurumadan önlemler almaya başladı. CEO Club üyesi 139 lider arasında yapılan araştırma, CEO’ların yüzde 61,2′sinin ‘yatırım erteleme” planı yaptığını ortaya koyuyor. Ertelenecek yatırımlar arasında ise ilk sırayı ‘insan kaynağı” alıyor. Üstelik, ertelenen yatırımların ne zaman başlayacağını tahmin edemeyenlerin oranı yüzde 31,1′i geçiyor.