Silikon Vadisi’ne Yön Veren Süper Türk Mühendisleri

Dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi… San Francisco’nun içinde yer alan vadi, etrafınızda gördüğünüz yüksek teknolojilerin hepsinin geliştirildiği yer. Bu hayal vadisinde girişim yapıp uluslararası çapta değer kazanan şirketlerin Türk kurucuları ve hepimizin bildiği ü...

Silikon Vadisi’ne Yön Veren Süper Türk Mühendisleri (3 Ekim 2013)

Dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi… San Francisco’nun içinde yer alan vadi, etrafınızda gördüğünüz yüksek teknolojilerin hepsinin geliştirildiği yer. Bu hayal vadisinde girişim yapıp uluslararası çapta değer kazanan şirketlerin Türk kurucuları ve hepimizin bildiği ünlü markalarda teknoloji geliştiren Türk mühendislerini tanıtıyoruz.

EMRECAN DOĞAN

Dünya Amerikan üniversitelerine onunla giriyor

Boğaziçi Endüstri’den 2005’te mezun olduktan sonra Procter & Gamble’da marka müdürü olarak çalışmaya başlamış. Müdürü ona işi bırakıp Silikon Vadisi’ne gitmesini önerince o da her şeyi bırakıp Stanford’da MBA yapmaya gitmiş. Hocaları arasında Google CEO’su Eric Schmidt gibi isimler varmış. Silikon Vadisi’nin Rönesans zamanında Floransa’da olmak gibi bir şey olduğunu fark edince burada kalmaya karar vermiş. Amazon Kindle’da ürün geliştirme müdürlüğü yapmış ilk olarak. Milyonlarca insanın kitap okuma alışkanlıklarını analiz edip daha iyi bir kitap okuma deneyimi sunmak üzerine tablet ve yazılım geliştiren bir takımın başındaki iki Türk yöneticiden biriymiş. Eşi ise TOEFL sınavına bildiğimiz sınav hazırlık kitaplarından çalışıyormuş o ara. İşte tam da o an kafasında bir ampul yanmış. Bir sınav hazırlık uygulaması yazmaya karar vermiş. Score Beyond 2012’de işte böyle doğmuş. İlk altı ayda Amerikan üniversitelere giriş sınavına (SAT) hazırlanan 200 bin kadar lise öğrencisi bu uygulamayı her gün kullanmaya başlamış. Score Beyond özetle akıllı telefon ve tabletlerin yardımıyla, insanların etkileşim kurdukları bir öğrenme şekli geliştiriyor. Bugün 121 ülkeden öğrenciler, ABD’de üniversiteye girebilmek için Score Beyond’u kullanıyor. Doğan, 2014’te Türkiye’deki sınavlara da çözüm sunmaya başlayacaklarının müjdesini veriyor.

AYKUT KARAALİOĞLU

Ebay aplikasyonlarını ilk beşe yükseltti

Mobile Action, Silikon Vadisi’nde kurulmuş mobil reklam ve pazarlama konusunda çözüm sunan bir servis. Karaalioğlu’nun henüz çok yeni kurduğu şirketin müşterileri arasında şimdiden Ebay gibi dünya devleri var. Ebay şirketlerinden StubHub’un aplikasyonlarını eğlence kategorisinde 100 numaradan ilk beşe sokmayı başarmış mesela. Mobil uygulamaları hedef kitleleri ile ulaştırma konusunda yardımcı olan Mobile Action’ın Silikon Vadisi dışında İngiltere ve İspanya’da da temsilcilikleri var. Şirket, mobil app geliştirenlere yardımcı olarak onların keşfedilmesi ve yaygınlaşması konusunda da reklam ve pazarlama hizmeti veriyor.

KERİM BARAN

ABD’nin güneş enerjisini üretiyor

Bir zamanların meşhur Yonja’sının kurucusu Baran, 99 yılından bu yana San Francisco’da. Yonja’yı da zaten orada kurmuş. Once Sybase, Oracle gibi büyük şirketlerde yöneticilik yapmış. Şimdi ise ABD’nin en büyük güneş enerjisi ekipmanı dağıtıcılarından biri olan CivicSolar’ın sahibi. Büyük güneş parkı projeleri de inşa ediyor. Güneş enerjisinin bugünkü yüzde 1’lik payının 15 sene sonra yüzde 50’nin üzerinde olacağını söyleyen Baran, 15 sene sonra yeni arabaların hepsinin elektrikli olacağına işaret ediyor.

DEVRİM YAŞAR

Dünyanın tüm hayallerini kodluyor

Devrim Yaşar, bulutta duran yazılım geliştirme ortamı olarak tanıtılabilecek Koding’i kardeşi Sinan ile birlikte iki yıl önce kurmuş. Koding’in bünyesinde şimdiden 100 bin yazılımcı var. Dünyanın dört bir yanından gelecek hayalleri kodlamayı bekliyorlar. Bir web sitesi, e-ticaret sitesi, online bir sistem ya da aplikasyon gibi teknoloji gerektiren projeleri gerçekleştirebilecek yazılımcıların bulunduğu bu platformun ne işe yaradığını şöyle anlatıyor Yaşar: “Hindistan’da 13 yaşındaki bir çocuk platforma gelerek iPhone’da çekilen fotoğrafları telefona kaydetmeden direkt olarak buluta gönderecek bir aplikasyon yapmak istediğini söyledi. Neden diye sorduğumuzda babasının telefonunda bulunan bir fotoğraf yüzünden siyasi olarak tutuklanıp cezaevine gönderildiğini anlattı. Yazılımcılar çocuğa ücretsiz yardımcı olmak için hemen harekete geçti.” Sistemdeki yazılımcılar normalde tabii ki ücretsiz iş yapmıyor. Ancak piyasada yapılabileceğinden daha az maliyetli oluyor. Dünyanın dört bin yanındaki yüzlerce yazılımcıdan talebiniz için teklifler geliyor. Müşteri aklına en çok yatan teklifi kabul ediyor.

SELÇUK ATLI

Kişiye özel reklam uzmanı

Fulbright bursu ile 2009 yılında, ABD’de Rensselaer Polytechnic Institute’de master’ını yapan Atlı, burada semantik web’in kurucusu olan Dr. James Hendler ile beraber çalışmalar yürütmüş. Kurucusu olduğu SocialWire’ın arkasında yatan çoğu fikir ve vizyon, bu çalışmalar esnasında ortaya çıkmış. SocialWire özetle e-ticaret sitelerinin Facebook üzerinde dinamik ve kişiselleştirilmiş ürün reklamları oluşturmasına yarayan bir reklam platformu. Müşterileri arasında ABD’nin önde gelen e- ticaret siteleri yer alıyor. 2012 yılında Endeavor tarafından “Uluslararası Etkili Girişimci” seçilen Atlı aynı zamanda müzisyen; San Francisco, New York ve Milano’da çeşitli gruplarla sahne alıyor.

VEYSEL BERK

Sanal duvar ile birkaç haftada 100 bin kullanıcıya ulaştı

Veysel Berk’in yazdığı, bir iPhone uygulaması olan Wallit, kapsama alanınızda bulunan “sanal duvar”lara Facebook/Twitter gibi sosyal medya hesaplarınızla veya anonim olarak seçtiğiniz kullanıcı adı ile yorum yapmanızı, resim ve video göndermenizi sağlıyor. Örneğin Beşiktaş’taki bir olayla ilgili yazabilmeniz için orada bulunmanız gerekiyor. Foursquare’in dokuz ayda ulaştığı 100 bin kullanıcı sayısına sadece birkaç haftada ulaşan Wallit, Apple Store’da tam 110 ülkede “önerilen uygulama” olarak öne çıkarılmış.

 

 

EFE ORHUN (TABC)

Vadi’de kimin kapısını çalmalı?

2000 yılında Silikon Vadisi’ne giden Efe Orhun, 2002’de Derivative Technology isimli güvenlik danışmalığı yapan bir şirket kurmuş. 2004 yılında da dokuz kurucu üye ile birlikte Türk- Amerikan İşbirliği Organizasyonu TABC’yi kurmuş. Organizasyonun amacı bölgedeki Türk-Amerikan profesyonellerini canlı bir topluluk halinde tutmak, Türkiye ve Türki Cumhuriyetler ile Silikon Vadisi arasında köprü oluşturmak ve Türk girişimcilere yol göstermek.

BABÜR ÖZDEN (Turkish Spark)

Superonline’ın ünlü kurucusu Babür Özden, 2001 yılında Silikon Vadisi’ne taşınmış. Şimdi de Silikon Vadisi’nde sayıları 2 bin 500’ü bulan ve rutin işlerinden sıkılıp bir girişim şirketi kurmak isteyen Türk mühendislere ve Türkiye’den giden girişimcilere TABC bünyesindeki Turkish Spark Mentorluk Ağı bünyesinde gönüllü olarak yol yordam gösteriyor.

 

 

 

 

AYDIN ŞENKUT (Felicis Ventures)

Google’ın ilk çalışanlarından olan Şenkut şimdi Vadi’nin ünlü melek yatırımcılarından. Vadi’nin en büyük ikinci risk sermayedarı, yatırım şirketi Felicis Ventures’ın sahibi olan Şenkut, şimdiye dek yüzlerce teknoloji şirketi ve projeyi keşfetmiş.

İSMAİL SEBE (Google)

Google Analytics’in teknik lideri

Bilgisayar mühendisi olarak çalıştığı Like.com adlı şirket Google tarafından satın alınınca Google’da teknik müdür olmuş. Son altı aydır da Google Analytics’de teknik lider olarak çalışıyor. Burada otomatik kullanıcı değeri modeli geliştiren bir takımı yönetiyor. Bu model Google Analytics kullanan şirketlerin Google’da harcadıkları paraları daha iyi analiz etmek için kullanılmakta.

 

 

GÜNGÖR POLATKAN (Twitter)

Twitter’a akıllı algoritmalar yapıyor

2012’den beri de Twitter’da “veri bilim adamı” olarak akıllı algoritmaların tasarımı ve geliştirilmesi üstüne çalışıyor. 200 milyondan fazla aktif kullanıcı, atılan günlük yarım milyar tweet ve sosyal ağ bilgisini kullanan, kullanıcılarla alakalı çıkarımlarda bulunan akıllı algoritmalar geliştiriyor. Bu algoritmaların amacı çoğunlukla geleceği tahmin ederek buna göre Twitter’ı daha akıllı hale getirmek ve stratejik kararlar almaya yardım etmek.

ASLI SAYİTOĞLU (Twitter)

Twitter’ın yerelleştirilmesinden sorumlu

2008 yılında San Francisco’ya reklamcılık okumak üzere gitmiş ve sonra burada kalmış. Okul bittikten sonra Twitter’da Yerelleştirme bölümünde işe girmiş. Burada proje yöneticisi olarak ürün yerelleştirmesi üzerine çalışıyor. Twitter’ın reklam verenlere özel kampanya yönetim platformunu uluslararası pazarda reklam satışı yapılan ülkelere ve bu bölgelerde kullanılan dillere uyarlıyor.

 

 

SARP CENTEL (Facebook)

Instagram’a mobil uygulama geliştiriyor

Londra’da Lightbox adında bir şirkette yazılım mühendisi olarak çalışırken, şirket Facebook tarafından satın alınmış. Sekiz kişilik ekip olarak Facebook’un Silikon Vadisi’ndeki kampüsünde çalışmaya başlamışlar. Şimdi Facebook içerisinde yaklaşık bir yıldır Instagram ekibinde çalışıyor. Instagram’da mobil uygulamaları geliştiren ekipte yazılım mühendisi olarak görevli.

EMEL DEMİRCAN (Stanford Üni. Yapay Zeka ve Robotik Laboratuvarı)

Yapay Zeka Laboratuvarı’nda araştırma görevlisi

Stanford Üniversitesi Yapay Zeka ve Robotik Laboratuvarı’nda araştırma görevlisi. Robotik, rehabilitasyon, fizik terapi, ortopedi, spor, animasyon ve biyomekanikte kullanılacak sistemler üzerine çalışıyor. Biz yaşlandığımızda yollarda gençlere yetişmemizi sağlayacak olan robotik uzuvlar üzerinde onun da emeği olacak.

 

 

SELİM BEBEK (Ebay)

Ebay aplikasyonları yapıyor

Yaklaşık dört yıldır Ebay’de çalışan Bebek, burada mobil uygulamalar geliştiriyor. iPhone ve android aplikasyonları yapıyor.

EMRE KAZDAĞLI

Neredeysen oradan haber veriyor

Kazdağlı, 2010 yılında Aselsan’da çalışırken mevcut sosyal ağlarla günlük yaşamda karşılaştığı olayları çevresindeki insanlarla nasıl paylaşabileceğini düşünmeye başlamış. Örneğin yolda giderken bir yolun kapatıldığını fark ediyorsunuz. Bunu o bölgede olan kişilere duyurarak sosyal bir sorumluluk oluşturabilir misiniz? Veya bir partiyi düzenlendiği yere yürüme mesafesinde olan kişilere duyurabilir misiniz? Bunu o sırada Stanford’da doktorasına devam eden çocukluk arkadaşı Mehmet Ozan Kabak’a, sonra da Boston Üniversitesi’nde doktorasına devam eden arkadaşı Alp Artar’a anlatmış. İkisi de ilgilenince birlikte proje üzerine çalışmaya başlamışlar. Pittsburgh-Boston arası gidip gelerek Stringer’in ilk modelini iki ay içerisinde böyle tasarlamışlar. Kazdağlı 2012’de Silikon Vadisi’nin merkezi Palo Alto’ya taşınmış ve üç arkadaş burada Stringer Labs’ı kurmuşlar. Stringer, Facebook ve Twitter’daki gibi takipçisi ve arkadaşı olduğu kişiler tarafından değil, size konum olarak yakın tanımadığınız kişilerden de haber almanızı sağlayan bir sistem özetle.

BURÇ ŞAHİNOĞLU

Uzmanından müzik listesi

Teknoloji dünyasına ilk olarak New York’ta adımını atan ve yıllar içerisinde çeşitli yapay zeka projeleri geliştiren Burç Şahinoğlu, 2003’de İstanbul’a gelmiş ve ağabeyiyle birlikte kurdukları bir teknoloji şirketinde görev yapmış. Ancak İstanbul’un kendisine uygun olmadığını anlayıp 2011 yılında San Francisco’ya yerleşmiş. Silikon Vadisi’nde Hivebeats’i kurmuş. Platformu “Müzikten anlayan insanlara sıkça son zamanlar neyi dinliyorsun diye sorduğumu fark ettim. Hivebeats’i işte buradan ilham alarak inşa ettim” sözleriyle anlatıyor. Sistem, YouTube ile entegrasyon kurarak kendi seçtiğiniz uzman kişilerin dinlediklerine göre müzik listenizi sürekli güncelliyor. Şahinoğlu aynı zamanda CratePlayer’da teknoloji başkanı. Burayı video ve müzik için Pinterest diye anlatabiliriz. İnternet medyasını organize etmek için kullanılıyor.

EREN BALİ

Köy okulundan online eğitim krallığına

Malatya’da tek derslikli bir köy okulunda okuyan Bali, çocukken yaşadığı imkansızlıklardan yola çıkarak milyonlarca insana online eğitim veren ve internet üzerinden ders vermek isteyen öğretmenlere de gelir kapısı açan dev platform Udemy’i 2010 yılında 16 milyon dolar melek yatırım alarak kurmuş. 500 bin kayıtlı üyesi olan Udemy’de Mark Zuckerberg ve Marissa Mayer gibi isimler de ders veriyor. ODTÜ mezunu Bali’nin online okulu Udemy’de web tasarımından yogaya, fotoğrafçılıktan spora kadar hemen her konuda eğitim veriliyor. Bill Gates’in her yıl yazdığı ve merakla beklenen mektubunda geçtiğimiz yıl Udemy’den de söz edilmiş. Businessweek dergisi ise Udemy’i Vadi’nin geleceği parlak 25 şirketinden biri olarak göstermiş.

Araştırma Haber: Ürün Dirier, Kaynak: Aktüel / Tekno Kulis