Seçim sonuçlarına ilişkin en ilginç bilgiler

1 Kasım Pazar günü yapılan 26. dönem erken genel milletvekili seçiminin galibi, ezici bir çoğunlukla tek başına iktidar olmayı başaran AK Parti oldu. Seçim sonuçlarına ilişkin en ilginç kısa bilgi ve rakamsal verileri derledik. ● 7 Hazira...

Seçim sonuçlarına ilişkin en ilginç bilgiler (2 Kasım 2015)

1 Kasım Pazar günü yapılan 26. dönem erken genel milletvekili seçiminin galibi, ezici bir çoğunlukla tek başına iktidar olmayı başaran AK Parti oldu.

Seçim sonuçlarına ilişkin en ilginç kısa bilgi ve rakamsal verileri derledik.

● 7 Haziran'da 85 seçim çevresinin tamamında oy kaybına uğrayan AK Parti, bu seçimde bütün seçim çevrelerinde oylarını artırdı. 7 Haziran'a kıyasla 4,8 milyon daha fazla oy alarak oyunu 9 puan artırdı. Böylece meclise göndereceği milletvekili sayısı da 59 kişi daha artarak 258'den 317'ye yükseldi. AK Parti, HDP'den 18, MHP'den 37, CHP'den ise 4 milletvekilliği aldı.

● Seçimden AK Parti tek başına iktidar çıktı, ancak anayasa değişikliği için gerekli olan milletvekili sayısına (330) ulaşamadı.

● AK Parti, çok partili siyasi dönemde 4 kez art arda tek başına iktidara gelme rekorunu, yenilenmeye neden olan bir seçim ile rötarlı olarak kırdı.

● Reuters haber ajansına konuşan ve adı açıklanmayan bir AK Parti yetkilisi, "Bu bizim beklentilerimizin çok üstünde bir başarı" dedi.

● Seçime katılım oranı yüzde 85.18 olarak gerçekleşti. 7 Haziran seçimlerinde katılım oranı yüzde 83.92 olmuştu.

● MHP ve HDP toplamda 3 milyona yakın seçmen kaybetti.

● AK Parti sadece üç ilde milletvekili çıkaramazken, CHP birinci olduğu il sayısı 10'dan 6'ya geriledi.

● AK Parti, CHP'nin kaleleri olan İzmir ve Eskişehir'de bile oy oranlarını arttırdı.

● Seçime katılım oranı 3 puan arttı; geçersiz oy sayısı da 7 Haziran'a kıyasla neredeyse yarı yarıya azalarak 600 bine indi.

● Seçimin en büyük kazananı olan ve 5 milyona yakın ilave oy almayı başaran AK Parti'ye yeni oyların önemli bir kısmı HDP ve MHP'den geldi.

● 7 Haziran'da sandığa gitmeyenlerin önemli bir kısmı da 1 Kasım'da AK Parti'yi tercih etti.

● Seçimde en ciddi oy erimesi yaşayan parti ise MHP oldu. 7 Haziran'a kıyasla vekil sayısı yarı yarıya azalan MHP, artık meclisin en küçük parti grubu.

● Batı illerinin yanı sıra Doğu'da da AK Parti'ye oy kaybeden HDP ise seçimin bir diğer kaybedeni oldu.

● HDP, barajı 0.7 puanla aşabildi. HDP'nin oy oranı yüzde 13'ten yüzde 10.7'ye, milletvekili sayısı ise 80'den 59'a düştü.

● 7 Haziran'a kıyasla 1 milyona yakın seçmenin terk ettiği HDP, yine de meclisteki en büyük üçüncü parti grubu konumuna yükseldi.

● HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonucunu "22 milletvekili ile Meclis'e girdiğimizde en kararlı muhalefeti sergiledik. Bugün çok şükür Parlamento'nun üçüncü büyük grubuyuz" diye değerlendirdi.

● Sırrı Süreyya Önder, son anda HDP'nin başkent Ankara'dan yine tek milletvekili olarak Meclis'e girmeyi başardı.

● Dramatik bir değişim yaşanmayan tek parti CHP oldu. CHP, oylarını yüzde 0.5 oranında, milletvekili sayısını ise 2 sandalye artırdı.

● 7 Haziran'daki oy oranını bir miktar artıran CHP'de büyük şehirlerin dışında az da olsa bir oy erimesi yaşandı.

● AK Parti'de, 7 Haziran'da 3 dönem kuralına takıldığı için aday gösterilmeyen 23 kişi yeniden milletvekili seçildi.

● AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’ın gece geç saatlerde yaptığı, “Yarın sabah yepyeni bir Türkiye’ye uyanıyoruz. Artık ülkemize şehit gelmeyecek” açıklaması, ‘skandal’ olarak nitelendirildi.

● 7 Haziran'da Meclis'e 98 kadın milletvekili girerken, bu kez 82'ye düştü. Resmi olmayan sonuçlara göre, kadın milletvekillerinin dağılımı şöyle: AKP 35, CHP 21, HDP 23, MHP 3.

● Her şey değişti, Meclis'i açacak geçici başkan değişmedi. TBMM’ni yine en yaşlı üye olarak 77 yaşındaki Deniz Baykal açacak.

● 1 Kasım 2015 genel seçimlerinin kaybedenleri arasında kamuoyu araştırma şirketleri de yer aldı. İlk kez hiçbir araştırma şirketinin seçim anketi tutmadı. Seçim sonucuna en yaklaşan ise Adil Gür'ün araştırma şirketi A&G oldu. Diğer tüm anket şirketleri tahminlerinde ciddi oranda yanıldı.

● Meclis Genel Kurulu’nda oturma düzeninde AKP ve CHP aynı yerde oturacak, ancak HDP ve MHP yer değiştirecek.

● Bursa’da seçimlere bağımsız aday olarak katılan 67 yaşındaki Ali Osman Demirtaş’ın eşiyle birlikte oy kullandığı sandıktan kendisine sadece tek bir oy çıktı!

Grafikler: NTV ve AA

Fotoğraflar: DHA