Radikal Terör Örgütleri Sosyal Medya Aracılığıyla Sempatizan Topluyor

Çelişki, ikilem, ironi ne derseniz deyin, radikal dinci örgütler teknoloji yardımı ve sosyal medya aracılığıyla kendilerine sempatizan topluyorlar. Bu da ülkelerin sosyal ağ içerik ve erişim özgürlüğünü kısıtlama riskini gündeme ...

Radikal Terör Örgütleri Sosyal Medya Aracılığıyla Sempatizan Topluyor (6 Mart 2015)

Çelişki, ikilem, ironi ne derseniz deyin, radikal dinci örgütler teknoloji yardımı ve sosyal medya aracılığıyla kendilerine sempatizan topluyorlar. Bu da ülkelerin sosyal ağ içerik ve erişim özgürlüğünü kısıtlama riskini gündeme getiriyor.

Terör uzmanları, genç Müslümanlar’ın ailelerinden gizli IŞİD militanlarıyla internet üzerinden temas kurduklarını, bu şekilde radikal ideolojilerle doldurulduklarını savunuyor. Yetkililer ve internet sunucularının gençlerin radikalleşmelerine karşı yeterince önlem almadıklarını söyleyen uzmanlara göre, IŞİD bu sayede dünya çapında artan destek ağına sahip oluyor

Gençler savaş bölgesine neden gidip IŞİD’e katılmak istiyor? Onları bu kararı almaya iten ne? İngiltere’nin önde gelen terörle mücadele yetkilisi, sosyal medyayı sorumlu tutuyor.

Peter Fahy: “Son yıllarda gördüğümüz en belirgin değişiklik, radikal dincilerin mesajlarını dünyada radikalleşme eğilimli gençlere sosyal medya aracılığıyla pompalıyor olması.”

Araştırmacılar, bir başka İngiliz vatandaşı ve Suriye’de IŞİD saflarına katılan Aksa Mahmut’un da, gençleri saflarına katmaya çalıştığını söylüyor.

Londra’daki Kings College’dan terör uzmanı Shiraz Mahir, IŞİD’in dünyanın öbür ucundaki gençleri kendi saflarına, sosyal medya aracılığıyla çekmesinin yeni bir fenomen olduğunu söyledi:

“Bugün herhangi bir IŞİD militanıyla doğrudan temasa geçerek onlara Suriye’ye nasıl gittiklerini ve savaş bölgesinde yaşam koşullarını sorabilirsiniz. Militanlar anlattıklarıyla birçok gencin korkularını yeniyor ve onların Suriye’ye gitmelerine engel olan düşünceleri ortadan kaldırıyor.”

Mahir, bu gençlere aileleriyle nasıl başa çıkmaları gerektiği konusunda bile internette tavsiyeler verildiğini söylüyor:

“Annene Suriye’ye gittiğini nasıl söyledin? Oraya annenin kalbini kırdığını bildiğin halde nasıl gidebildin?”

IŞİD propagandası, internet üzerinden dini eğilimli genç kız ve erkekleri hedefliyor.

Mahir: “Biz bunlara ‘dağıtıcılar’ diyoruz. Bu kişiler IŞİD için çok önemli çünkü belirli bir yerde değiller ve birçok kaynaktan alabildikleri çok miktardaki bilgiyi istedikleri gibi yayabiliyorlar.”

En önemli dağıtıcılardan biri, Hindistan’ın Bangalor kentinde bir apartman dairesinde kalıyor ve ‘ShamiWitness” adlı Twiter hesabı kullanıyordu. Bu kişi Aralık ayında tutuklandı.

Aktif olmayan, ancak hala erişilebilir ShamiWitness Twitter hesabının 17 bin takipçisi bulunuyor. Hesapta IŞİD’e eleman çekme propagandası yapan yayınlar ve IŞİD adına ölen cihatçıları öven yazılar bulunuyor.

Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Direktörü James Clapper, en büyük kaygılarının internetten bilgi alarak IŞİD’e katılan yabancı savaşçılar olduğunu söyledi:

“IŞİD çok kurnaz, çok zeki. Sosyal medya becerisine sahip kişileri örgüte alıyorlar. Bu yalnızca Avrupa için değil, bizim için de büyük bir tehdit.”

Güvenlik uzmanları, internette çok miktarda bulunan radikal dinci propagandanın aynı yöntemle çürütülmesi ve bu sayede meraklı gençlere doğruları göstererek IŞİD gibi terör örgütüne katılmalarının engellenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

SOSYAL MEDYA SAVAŞI

ABD'de yapılan yeni bir çalışma, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da IŞİD yandaşı en az 46 bin hesap olduğunu ortaya koydu.

Brookings Enstitüsü'nün de katılımıyla hazırlanan raporda, çalışmanın 2014'ün son üç ayında yapıldığı ve asıl sayının çok daha yüksek olduğuna inanıldığı kaydedildi.

Twitter 2014'ün son aylarında bini aşkın IŞİD yandaşı hesabı kapatmıştı.

Tipik IŞİD yandaşlarının Irak ve Suriye'de örgütün ele geçirdiği bölgelerde oldukları, hesap sahiplerinin dörtte üçünün Arapça tweet attığı, her beş hesaptan birinden İngilizce mesajlar gönderildiği de belirtildi.

IŞİD yandaşı hesapların ortalama bin takipçisi var. Örgüt uluslararası kamuoyuna mesajlarını ulaştırmak için sosyal medyadan ve özellikle Twitter'dan büyük ölçüde yararlanıyor.

IŞİD Twitter Sayımı adlı rapor, Brookings Enstitüsü'nden JM Berger ile teknoloji uzmanı Jonathon Morgan'ın imzalarını taşıyor.

Berger, cihatçıların her türlü teknolojiyi amaçları doğrultusunda kullandıklarını ama IŞİD'in diğer gruplardan daha başarılı olduğunu belirtiyor.

IŞİD sosyal medyada neden başarılı?

Raporda, IŞİD yandaşı Twitter hesaplarının sayısının en fazla 90 bin dolayında olabileceği ama en iyi tahminin 46 bin dolayında olduğu kaydedildi.

'Milyonlara ulaşabiliyor'

Cihatçı gruplar konusunda uzman olan, Washington Enstitüsü çalışanı Aaron Zelin, doğru sayı 46 bin olsa bile, bunun IŞİD'in milyonlara erişebildiği anlamına geldiğini belirtti.

Bununla birlikte Zelin, hesapların kapatılması ihtimaline karşı yaygın şekilde uygulandığı gibi, tek bir bireyin çok sayıda hesaba sahip olabileceğine de dikkat çekti.

IŞİD, Twitter kurucusu ve çalışanlarını tehdit etti

Aaron Zelin'e göre, IŞİD'le ilişkili başlıca Twitter hesaplarında örgüt yönetiminden gelen mesajlar, askeri operasyonlar, örgüt faaliyetleri ve IŞİD yönetimi altındaki günlük hayata ilişkin video klipler yayımlanıyor.

Bu grubun altında IŞİD'le doğrudan ilişkili olmayan ama IŞİD'in mesajlarını yayan kişilerin bulunduğunu kaydeden Zelin, atılan tweetlerde militan istihdamına ilişkin ipucu görülmediğini söylüyor.

Zelin, "IŞİD, Twitter üzerinden adam toplamıyor. Bu daha çok, bire bir iletişim olanağı sağlayan Kik, WhatsApp ve Skype üzerinden yapılıyor. Twitter üzerinden açıkça yaptıklarıysa kendilerine yandaş çekmek. Twitter mesajlaşması, bazen radikal eğilimler benimseyen bir kişiyle onu örgüte alabilecek kişi arasında ilk temas yolu olabiliyor ama bu ikili konuşma hemen doğrudan mesajlaşmaya veya diğer platformlara kaydırılıyor." diyor.

Kaynaklar: VOA Amerika’nın Sesi – BBC Türkçe