PayPal’ın çekilme fırsatını değerlendiren Bitcoin Türkiye’de rekor kırıyor

Bitcoin, PayPal’ın Türkiye’den çekilmesiyle oluÅŸan online ödeme piyasasındaki boÅŸluktan yararlanmaya çalışıyor Ä°nternet üzerinden alışveriÅŸ yapılmasını saÄŸlayan ödeme sistemi PayPal'ın, Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduÄ...

PayPal’ın çekilme fırsatını değerlendiren Bitcoin Türkiye’de rekor kırıyor (10 Haziran 2016)

Bitcoin, PayPal’ın Türkiye’den çekilmesiyle oluÅŸan online ödeme piyasasındaki boÅŸluktan yararlanmaya çalışıyor

Ä°nternet üzerinden alışveriÅŸ yapılmasını saÄŸlayan ödeme sistemi PayPal'ın, Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduÄŸunu açıklamasından bu yana Türkiye'de sanal para olarak bilinen Bitcoin aracılığıyla yapılan ödemelerin hacminde artış yaÅŸandığı belirtildi.

PayPal’ın Türkiye’deki faaliyetlerine son vermesinin ardından online ödeme sistemini kullananlar alternatif arayışına girdiler. Ancak bu konuda henüz tam bir çözüm bulabilmiÅŸ deÄŸiller.

Bu arada BBC Türkçe servisinin haberine göre, Türkiye'de faaliyet gösteren Bitcoin borsası BTCTurk, 28 Mayıs – 3 Haziran arasında Bitcoin iÅŸlem hacminin Türkiye'de rekor kırdığını söyledi.

PayPal, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) yaptığı lisans baÅŸvurusunun reddedilmesi üzerine Türkiye'deki faaliyetlerini durdurduÄŸunu açıklamıştı.

Bitcoin iÅŸlemlerine aracılık yapan Bitwala ÅŸirketi, PayPal'ın Türkiye'den çıkışı üzerine yaptığı açıklamada, Türk vatandaÅŸlarına iÅŸlem ücreti olmadan Bitcoin hesap kartları çıkaracağını açıkladı.

Bitwala'dan yapılan açıklamada, "Kolay ve hızlı ödemenin ne kadar önemli olduÄŸunun farkındayız. PayPal'ın denklemden çıkmasıyla ortaya çıkan boÅŸluÄŸu doldurabileceÄŸimize inanıyoruz" dendi.

Åžirketin açıklamasında ayrıca kiÅŸilerin ödeme yöntemi tercihlerine hükümetlerin karar vermemesi gerektiÄŸi de ifade ediliyor.

Bitcoin nedir?

Bitcoin, sadece internet ortamında varolan, hiçbir merkezi otoriteye, devlete ya da kuruma baÄŸlı olmayan, sanal bir para birimi.

Bitcoin ile tıpkı gerçek parayla olduÄŸu gibi harcama ya da 'döviz iÅŸlemi' yapılabiliyor.

Sistem 2008 yılında kurulduÄŸunda 21 milyon Bitcoin ile sınırlı olarak açılmış ve yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girmesi de bilgisayar algoritmalarına baÄŸlı hale getirilmiÅŸti.

Yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir ÅŸifreyi çözmek gerekiyor. Åžifreyi çözen kiÅŸi 25 adet Bitcoin'in de sahibi oluyor.

Bu ÅŸifre çözme iÅŸlemine ise 'madencilik' deniyor.

Sanal ortamda Bitcoin çıkarmak isteyen kiÅŸiler, çok yüksek performanslı 'madenci' olarak adlandırılan bilgisayarlara yatırım yapıyor ve hızla ÅŸifreleri çözüp yeni Bitcoin kazanmaya odaklanıyorlar.

'Madencilerin' çıkardığı Bitcoin’ler ise sanal ortamda dolaşıma giriyor ve ödeme aracı olarak da kullanılabiliyor.

KuruluÅŸundan bu yana Bitcoin'e yöneltilen en büyük eleÅŸtiri, arkasında hiçbir kurum ya da otoritenin bulunmaması nedeniyle, kara para aklama ya da ÅŸaibeli para transferleri için ideal bir ödeme aracına dönüÅŸtüÄŸü.