Paris Anlaşması, Yaşlı Dünyaya ‘İkinci Bahar’ Şansı

Dünya tarihinde ilk kez 195 ülkenin katılımı ile iklim değişikliğinin önlenmesi için Paris Anlaşması metni onaylandı Paris'te normal süresi bir gün uzatılarak iki haftadır süren 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı s...

Paris Anlaşması, Yaşlı Dünyaya ‘İkinci Bahar’ Şansı (12 Aralık 2015)

Dünya tarihinde ilk kez 195 ülkenin katılımı ile iklim değişikliğinin önlenmesi için Paris Anlaşması metni onaylandı

Paris'te normal süresi bir gün uzatılarak iki haftadır süren 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı sonunda, iklim değişikliğini önlemek için hazırlanan Paris Anlaşması kabul edildi.

195 ülkeden siyasi liderlerin, bürokratların, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı Paris İklim Zirvesi, iklim değişikliği ile mücadele konusunda tüm dünyanın birlikte harekete geçeceği bir anlaşma metni ile sonuçlandı.

Anlaşma, küresel ısınmayı 2 °C’nin çok altında, mümkünse 1.5 °C ile sınırlandırmayı hedefliyor.

Anlaşma’da, yoksul ve az gelişmiş ülkelerin, iklim değişikliğini 1.5 derecede sınırlandırma talepleri, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi, uzun vadede ekonomileri karbonsuzlaştırma ve yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçiş hedefi ile ülkelerin farklılıklarına saygı duyan esneklik mekanizmaları gibi önemli maddeler bulunuyor.

Konferansın ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile açıklama yapan COP21 Başkanı Fabius, "İddialı bir evrensel anlaşma üzerinde uzlaşı sağladık" dedi.

Hollande, anlaşmayı "tarihi" olarak nitelerken, metnin başarılması imkansız olduğu düşünülen temel unsurları içerdiğini kaydetti.

‘Fosil yakıtlar’ için sonun başlangıcı

Dünya liderleri de artık fosil yakıtlara, kömüre bağlı bir ekonominin sürdürülemez olduğunu kabul ettiler ve birlikte harekete geçme güvencesi verdiler.

Dünya artık kömür başta olmak üzere fosil yakıtları terk etme yoluna girdi. 12 Aralık 2015 fosil yakıtlar için sonun başlangıcı olacak. Paris’te 200’e yakın ülkenin devlet liderleri, sivil toplum temsilcileri ve iş dünyası kömüre artık hiçbir şekilde yer olmadığını net bir biçimde ortaya koydular.

Bugün fosil yakıt çağının bitişinin etkin sinyali verildi. Tarihçiler bu günü milat olarak yazacaklar: 12 Aralık 2015, dünyanın fosil yakıtlardan kararlılıkla vazgeçmeye başladığı ve temiz güvenli enerji sistemlerine yüzünü döndüğü gün olarak anılacak.