Özgür Sosyal Medya Arayışı Facebook’a Rakip Getirdi

Paylaşılan içeriklerin gizlilik ve güvenliği konusunda garanti veren, kullanımları konusunda şeffaflığı, erişim ve görüntülenmeleri içinse eşitliği ilke edindiğini belirten Minds.com yayına başladı. Yeni sosyal ağ sitesini, uluslararası 'hacker...

Özgür Sosyal Medya Arayışı Facebook’a Rakip Getirdi (18 Haziran 2015)

Paylaşılan içeriklerin gizlilik ve güvenliği konusunda garanti veren, kullanımları konusunda şeffaflığı, erişim ve görüntülenmeleri içinse eşitliği ilke edindiğini belirten Minds.com yayına başladı. Yeni sosyal ağ sitesini, uluslararası 'hacker aktivist' grubu Anonymous'un da desteklediği duyuruldu.

Sosyal medyanın kullanıcıları üzerindeki manipülatif etki ve yönlendirme eleştirileri her geçen gün daha da artıyor. Önceki hafta, Apple’ın CEO’su Tim Cook, Facebook ve Google’ı kullanıcılarının kişisel bilgilerinin gizliliğine saygı göstermemek hatta ticari amaçlarla gayri ahlaki olarak istismar etmekle suçlamıştı. Sadece Cook değil, birçok insan ve sivil toplum kuruluşları Facebook’u insanların tercihleri ve politik görüşleri üzerinde aşırı etki sahibi olmakla eleştiriyorlar.

İşte bütün çekince ve mağduriyetler sonunda yeni bir sosyal ağ kurma girişimine neden oldu.

Zete’nin Independent gazetesinde yer alan haberden aktardığı bilgilere göre, söz konusu sosyal ağın amacı, paylaşılan içerikler konusunda gizlilik, güvenlik ve kullanımları konusunda şeffaflığı ilke edinmek.

Yüzde yüz gizli ve güvenli

Minds.com adresinde kullanıma açılan site, diğer sosyal ağlarla aynı seçeneklere sahip – kullanıcılar takipçilerine yönelik güncellemeler yapabiliyor, takipçiler de okudukları içeriklere yorum yapabiliyor veya başkalarıyla paylaşabiliyor. Ancak Minds sitesini rakiplerinden ayıran özellik, bu verilerden para kazanmayı amaçlamaması – bunun yerine tüm yazılanlar kriptolanarak reklamverenler ve devlet birimleri tarafından okunamaz hale getiriliyor.

Erişim ve görüntülenmede eşitlik

Uygulamayı diğer ağlardan ayıran bir diğer önemli özellikse, kullanıcıların yorum yapmak, oy vermek veya resim yüklemek gibi etkileşimlerde bulunduklarında ödüllendirilmeleri. Her etkileşim belli miktarda puan kazandırıyor ve bu puanlar da görüntülenme için harcanabiliyor. Bir başka deyişle, siteyi aktif bir şekilde kullananlar sistem tarafından öne çıkarılarak daha fazla sayfa görüntüleme almaları sağlanıyor. Bu mekanizma Minds.com tarafından “sizi erişimle ödüllendiren sosyal ağ” olarak tanımlanıyor. Bu haliyle de Facebook’un algoritmasından daha anlaşılır ve dürüst. Facebook kullandığı algoritmayı açıklamaktan kaçınıyor ancak dışarıdan göründüğü kadarıyla söz konusu algoritma etkileşim, tıklama sayısı ve içerik çeşitlerine bakarken harcanan zamanın bir karışımı gibi.

Kişisel sayfalar bağımsız birer blog görünümünde

Minds.com’da fotoğraf ve videolar ayrı sayfalarda kategorilendirilmiş. Arayüzü Pinterest’e benziyor. Ancak kullanıcıların kişisel sayfalarının bağımsız birer blog görünümünde olması da ilginç.

Minds.com sitesi PC ve mobil uygulaması olarak resmen yayına başladı. Ancak siteyi hazırlayan grup kullandıkları kodları tamamen ‘açık kaynak’ olarak sunuyor yani isteyen herkes sitenin tasarımına ve sürekliliğine katkıda bulunabiliyor.

Anonymous grubuyla ilişkilendirilen ve bir milyondan fazla takipçiye sahip ‘ART of Revolution – Devrim Sanatı’ isimli sayfa takipçilerine Minds.com’a destek verme çağrısında bulunan bir mesaj yayınladı. Mesajda: “Hep birlikte minds.com ve diğer açık kaynaklı, veri şifrelemesi yapan sayfaların büyümesine yardımcı olalım ve halk olarak halk için en iyi siteyi yaratalım” denildi.