Nutella Savaşları

Neredeyse uluslararası  ekonomik – siyasal savaşa yol açacak tartışmalara son noktayı koyuyoruz! Palmiye yağı gerçekten sağlığa zararlı mı? Fransa’nın Nutella’nın hazırlanışında kullanılan palmiye yağına uygulanan verginin “sağlık ve çevre için zararlı”...

Nutella Savaşları (13 Kasım 2012)

Neredeyse uluslararası  ekonomik – siyasal savaşa yol açacak tartışmalara son noktayı koyuyoruz! Palmiye yağı gerçekten sağlığa zararlı mı?

Fransa’nın Nutella’nın hazırlanışında kullanılan palmiye yağına uygulanan verginin “sağlık ve çevre için zararlı” olduğu gerekçesiyle yüzde 300 oranında arttırılacağını açıklamasıyla tartışmalar başladı.

Nutella’nın üreticisi olan İtalyan Ferrero firması ise, Fransa’nın palmiye yağına aşırı derecede vergi getirme planlarına karşın Nutella’nın içeriğini değiştirmeyeceğini açıkladı.

Nutella ile Fransa hükümeti ve tarım-gıda endüstrisinin arasındaki palmiye yağının obezite, kalp-damar hastalıklarına yol açıp açmadığı tartışması üzerine konuyu araştırdık.

Hürriyet Aile’de yer alan bir haberde, Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, palmiye yağının sağlık üzerindeki etkilerini şöyle anlatıyor:

Nutella adlı çikolatanın yaklaşık %20’sinde palmiye yağı bulunuyor. Palmiye yağı hurma yağı olarak da biliniyor. Hurma yağı ağacından elde edilen bir tür bitkisel yağdır. Dünya çapında yılda yaklaşık 28 milyon tonluk üretimi ile en çok üretilen yağlar sınıfında soya yağından sonra ikinci sırada gelir. Malezya, Endonezya ve Kolombiya dünyanın önde gelen palmiye yağı üreticileri arasındadır.

Palmiye yağının özellikleri nelerdir?

• 700-1000 ppm ile en zengin karoten kaynağı olarak kabul edilir; havuçtakinden 30 kat fazladır. Palmiye yağı içindeki toplam karoten miktarının %90’ını oluşturan yüksek oranlarda beta ve alfa karoten sağlar.

• Antioksidan özelliği olduğu bilinmektedir.

• Bütün yağ türlerinin bileşimini oluşturur: 10% çoklu doymamış, 40% tekli doymamış ve 50% doymuş yağ asitleri.

• Doğaldır, hidrojene değildir, sıcaklık ve hekzan gibi çözücülerle işlenmemiştir.

• Trans yağ asitleri içermez.

• Omega-6 yağ asidini içerir (Linoleik asit).

• Pişirmede kullanıldığında değişime uğramaz.

• Hazmı ve sindirimi kolaydır.

• Yüksek üretim verimi dolayısıyla ekonomiktir.

Palmiye yağı, zararlı trans-yağ asitlerinin yerini alabilir

Palmiye yağı genel kullanım için uygundur. Fakat optimum yağ asit profili için (omega-3/ omega-6 oranının sağlanması) palmiye yağının omega-3 yağ asit kaynağı olan keten tohumu veya keten tohumu yağı veya balık yağı ile desteklenmesini öneriyorum.

Yapılan bir çalışmada balık yağı ve palmiye yağı kombinasyonunun sinerjik olarak kan lipidlerini, lipoproteinleri ve kardiovasküler risk faktörlerini iyileştirdiğini göstermiştir. Benzer çalışmaların yapılması gerekmektedir. Palmiye yağı, pastacılık ürünleri ve ekmeklerde kullanılan sağlığa zararlı trans-yağ asitlerin yerini alabilir.

SAĞLIĞA DEĞİL, DOĞAYA ZARARLI!

Sadece Nutella değil, süpermarketlerde satılan ürünlerin büyük bir kısmı palm yağı içeriyor.

Rujlardan, banyo sabunlarına…. Hatta çikolatadan cipslere…

Bu çok yönlü yağın büyük bir kısmı tropikal ormanlardan elde ediliyor. Daha fazla palmiye yağı için ormanların büyük bir kısmı yok oldu.

UNEP’in raporlarına göre palmiye yağının bu denli çok kullanılması yüzünden 2012 yılından itibaren koruma altındaki tropikal ormanlar bile yok olacak.

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) alışveriş yaparken aldığınız ürünlere dikkat etmenizi öneriyor. Bu ürünlerin içindeki palmiye yağı olup olmadığını kontrol edin. Eğer varsa en azından bu yağın sürdürülebilir tekniklerle elde edildiğini gösteren bir amblemin olmasına özen gösterin.