Narenciye Bahçelerinde İşçilik Yapıp Eserini Berlin Film Festivali’ne Gönderdi

Azimli bir mücadele ve başarı öyküsü… Mersin’de köylü kadınların oynadığı ve kadının kadına şiddetini konu alan ‘Yün Bebek’ filminin yönetmeni ve senaristi Ümmiye Koçak, narenciye bahçelerinde amelelik yapıp, kazancıyla eserinin montajını ve alt yazılar...

Narenciye Bahçelerinde İşçilik Yapıp Eserini Berlin Film Festivali’ne Gönderdi (2 Kasım 2012)

Azimli bir mücadele ve başarı öyküsü…

Mersin’de köylü kadınların oynadığı ve kadının kadına şiddetini konu alan ‘Yün Bebek’ filminin yönetmeni ve senaristi Ümmiye Koçak, narenciye bahçelerinde amelelik yapıp, kazancıyla eserinin montajını ve alt yazılarını tamamlayarak yarışmak üzere Berlin Film Festivali’ne gönderdi.

Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nun kurucusu 55 yaşındaki Ümmiye Koçak ve oyuncu arkadaşları, çetin kış şartlarında Torosların zirvesinde yaşayan küçük Yörük kızı Elif’in hikayesini anlatan ‘Yün Bebek’ filminin çekimini, Mersin’e 80 kilometre uzaklıktaki Arslanköy Beldesi’nde yaptı.

Filmin tamamlanmasının ardından kaba montajını yapan Ümmiye Koçak ve arkadaşları, geçtiğimiz günlerde yapılan 49’uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gala yaptı.

Galada sanat dünyasından olumlu tepkiler alan Koçak ve ekibine, bu kez de Berlin Film Festivali’nden davet geldi.

Festivale filmini göndermek için sabah erken saatlerde kalkarak narenciye bahçelerinde 30 lira yövmiyeyle amelelik yapan Koçak, kazancıyla eserinin montajını ve alt yazılarını tamamlayarak, yarışmak üzere Berlin Film Festivali’ne gönderdi.

“Söz vermiştim”

49’uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne de parasızlık nedeniyle katılamadıklarını, ancak gala yaparak ilk kez seyirciyle buluştuklarını belirten Ümmiye Koçak, şöyle dedi:

“Antalya’da olumlu tepkiler aldık. Galanın ardından Berlin Film Festivali’ne katılmamız için teklif geldi. Önce parasızlık nedeniyle katılmak istemedim. Sonra emeğimize haksızlık olduğunu düşününce çareyi narenciye bahçesinde 30 lira yevmiye ile çalışmakta buldum. Köylü bir kadın olarak başka ne yapabilirim ki? Mecburen çalışmak zorundayım. Çünkü bu filmi bitireceğime dair kendi kendime söz vermiştim. Son olarak 125 Euro katılım ücreti ve 150 lira kargo parasını da denkleştirip, filmi yarışmaya gönderdim.”

Bakanlardan destek istedi

Filmin gişe filmi değil, sosyal içerikli bir film olduğunu anlatan Ümmiye Koçak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den destek istedi.

Bakanlara seslenen Koçak, “Bir Anadolu kadını, bir köylü kadını olarak bize destek verin. Ben bu filmi çok zor şartlarda Berlin gönderdim. Bu filmi Berlin’e Anadolu kadının sesi olarak gönderdim. Bu filmin Berlin’den ödülle döneceğine inanıyorum. Lütfen bize yardım edin” diye konuştu.

Kar altında çekildi

Torosların zirvesinde yaşayan küçük Yörük kızı Elif’in hikayesini anlatan “Yün Bebek” filminin çekimi Arslanköy Beldesi’nde çetin kış şartlarında yapıldı.

Kadının kadına şiddetini konu alan filmde sadece kadın karakterlere yer verildi. Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu oyuncuları ve bölge insanlarının rol aldığı filmde, dekor ve kostüm olarak 30 yıl öncenin eşyaları kullanıldı.

Toroslar’ın zirvesinde 3 metreyi bulan karda yapılan çekimler sırasında filmde rol alan bir kadın düşerek elini kırdı, biri belini incitti ve teknik ekipte görevli bir personelin de başına buz parçası düştü.

(CNN Türk)