Markalar ve Ajanslar İçin 2017 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ – 3

KAMİL ERYAZAR 2016 yılının son günlerini yaşadığımız bu dönemde, önümüzdeki yılın dijital pazarlama planı ve bütçesinde son düzeltilerini yapan marka ve ajanslar için önemli notlar… Bu yazı dizisinde, son yıllarda ve öze...

Markalar ve Ajanslar İçin 2017 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ – 3 (20 Ekim 2016)

KAMİL ERYAZAR

2016 yılının son günlerini yaşadığımız bu dönemde, önümüzdeki yılın dijital pazarlama planı ve bütçesinde son düzeltilerini yapan marka ve ajanslar için önemli notlar…

Bu yazı dizisinde, son yıllarda ve özellikle de bu yıl sektöre damgasını vuran yeni trendlere göre, pazarlama stratejileri hazırlanırken unutulmaması gereken önemli bazı konu başlıklarına değineceğiz.

Pazarlama iletişimi açısından yine önemli teknolojik gelişmelerin yaşandığı bir yılın daha sonuna geldik. Mobil araçlar ve uygulamaların kullanımının artmasıyla Dijital Pazarlama oldukça geniş bir alana yayıldı. Özellikle de son iki yılda sektöre damgasını vuran bu yeni trendlere göre pazarlama stratejileri hazırlanırken unutulmaması gereken konu başlıklarını sıralıyoruz.

2017’de de en etkili pazarlama stratejilerinin, içeriğin ön plana çıktığı, mobil ve video ağırlıklı, çok kanallı, kişiselleştirilmiş yaratıcı kampanyalar olacağını söyleyebiliriz.

RAKAMLARLA DİJİTAL PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ

Dünyada 3,3 milyar, Türkiye'de de 47 milyon kişi internet kullanıyor. Başka bir deyişle, dünyada ve Türkiye'de insanların yarısından fazlası internet kullanıcısı. Bu rakam, önümüzdeki yıllarda daha da artacak.

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde İnternet erişim imkanına sahip hanelerin oranı 2016 yılı Nisan ayında yüzde 76,3 oldu. Bu rakam yaklaşık 10 hanenin 8’inin internet erişim olanağına sahip olduğunu gösteriyor. Hanelerin yüzde 39,5’i sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablolu internet, fiber vb) ile internete erişim sağlarken, yüzde 65,2’si mobil genişbant bağlantı ile internete erişim sağladı.

Türkiye’de 2016 yılının ilk yarı reklam geliri 2015’in aynı dönemine kıyasla yüzde 14 büyüyerek 3,6 milyar TL’yi bulurken; hızla artan dijital yatırımlar yüzde 22 ile televizyondan sonra ikinci sırada yer alıyor. IAB Türkiye verilerine göre ise, 2016 yılının ilk yarısında dijital reklam yatırımları yüzden 20 büyüyerek, 927.6 Milyon TL’ye ulaştı.

Facebook’un dünyadaki kullanıcı sayısı 1 milyar 700 milyona ulaştı. Global markaların yüzde 99’u sosyal medyada yer alıyor. Küçük işletme ve KOBİ’lerin ise yüzde 80’i markalaşma ve pazarlama çabaları için sosyal medyayı kullanıyor. ‘Haber kaynağı’ olarak sosyal medya ilk kez geleneksel ana akım medyayı geçti. Halkın yüzde 62’si haberleri sosyal medyadan alıyor.

Facebook ve Twitter‘ın ortak yayınladığı verilere göre, mobilde ortalama içerik tüketim hızı 1,7 saniyeye düşmüş. Masaüstü içinse bu süre 2,5 saniye.

Geçen yıl bazı sektörlerde, genel pazarlama bütçesi içerisinde dijital pazarlamaya ayrılan payın büyük bir sıçrama yaparak yüzde 84’e ulaştığı söyleniyor. Bunun en az yüzde 25’inin de içerik pazarlamasına ayrıldığı belirtiliyor.

İngiltere’de bu yıl 6.7 milyar euro’luk reklam pastasından en büyük payı dijital mecralar alırken, Facebook ve Google bu alanda ilk sırada yer aldılar. Dijital ortamdaki müşterilere ulaşmanın en etkili mecraları Facebook ve Google, reklam gelirlerinde ilk kez gazete ve televizyonları geride bıraktı.

Sosyal medyanın parlayan iki yıldızı: INSTAGRAM ve SNAPCHAT

Sosyal medyada Facebook liderliğini açık ara sürdürürken, yine bir Facebook yatırımı olan görsel içerikli Instagram ise en hızlı büyüyen sosyal ağ.

GlobalWebIndex’in araştırmasına göre, en hızlı büyüyen sosyal ağ olan ve 6’ıncı yaşına giren Instagram’ın dünyadaki aktif aylık kullanıcı sayısı 600 milyonu aştı. Türkiye’deki kullanıcı sayısı ise şaşırtıcı biçimde 22 milyona yaklaştı.

Yılın sonuna yetiştirilen ‘doğrudan alışveriş’, ‘canlı yayın’ ve ‘internetsiz Instagram’ (beğenilen fotoğrafları kaydedip çevrimdışı da bakabilme) özellikleriyle Instagram’ın genç internet kullanıcıları arasındaki popülaritesi artmaya devam edecek.

Ancak dünyanın en büyük vitrininden, alışveriş yapılabilen yine dünyanın en büyük sanal mağazasına dönüşecek ‘Yeni Instagram’ bazı kullanıcılara itici de gelebilir. Düşünsenize arkadaşlarınızın fotoğraflarına bakmak için giriyorsunuz ve biranda kendinizi üstündeki giysileri satın aldığı mağazanın ya da yiyip içtiği restoranın web sitesinde buluyorsunuz! Her şeye karşın eğer tümüyle uygulamaya geçerse müthiş bir pazarlama platformu olacağı da kesin.

‘Bir snap atayım’

Kurulalı henüz 4 yıl olmasına karşın kısa sürede özellikle gençlerin gözdesi haline gelen mobil sosyal paylaşım uygulaması Snapchat’ de Twitter'ı geçerek, günlük aktif kullanıcı sayısını 150 milyonunun üzerine yükseltti. Snapchat’in Mart ayında 25 milyar dolar değerleme ile halka arzının planlandığı duyuruldu. Snapchat sadece kullanıcı sayısı ile değil ‘piyasa değeri’yle de Twitter’ı geride bıraktı. Zor günler yaşayan ve ‘satış söylentileri’ hiç eksik olmayan Twitter’ın güncel değeri 14 milyar dolar.

Neredeyse her gün farklı bir selfie filtresi ve ilginç emojileri ile kullanıcılarına sürprizler yaparak beğeni toplayan, 24 saat içinde silinen mesajlaşma servisiyle Snapchat, özellikle 18-34 yaş arası gençlerin yoğunlukla kullandığı bir sosyal medya platformu haline geldi. Uygulama üzerinden günde 7 milyar kez video görüntüleniyor, bu nedenle Snapchat haber odaklı şirketlerin de var olmak için gözünü diktiği bir sosyal ağ oldu.

Kalıcı olmayan içerik yapısının verdiği rahatlık ve dijital göçmenleri dışlayan kullanıcı deneyimi ile sosyal medyada ebeveyn tacizinden kurtulma imkânı sunan Snapchat, bu nitelikleriyle yeni nesil için güvenli bir liman olmayı başardı. Yakın gelecekte, önemi daha da artacak gibi duruyor.

SOSYAL MEDYA PLANLAMASI, KANAL YAPILANDIRMASI VE İÇERİK FARKLILAŞTIRMASI

Hedef kitlenizi göz önünde bulundurup, sosyal medya üzerinde markanız ve sektörü hakkında yapacağınız gerekli analizlerin sonuçlarını değerlendirerek, en uygun sosyal medya iletişim ve pazarlama stratejisini belirlemeniz gerekiyor. Buna bağlı olarak da sosyal medya entegrasyonu ve optimizasyonunu oluşturmalısınız.

Hedef kitleyle başarılı bir bağ ve içten bir diyalog kurabilmek için, uygun, kaliteli ve özgün içerik üretimi kadar ürettiğiniz içeriğin ağ üzerinden nasıl dağıtılacağı da önem taşıyor.

Sosyal ağların güncel kullanıcı profillerini doğru analiz edip, ortak ve ayrışan yönlerini saptayarak, buna göre hazırlanacak bir dijital medya planlamasıyla işlevsel kanal yapılandırmasına gitmelisiniz. Bunun için de hedef kitlenizde yer alan kişileri iyi tanımanız, beğeni ve davranış eğilimlerini iyi gözlemlemeniz gerekiyor.

Hedef kitlenizi belirledikten sonra da, onların daha çok hangi sosyal medya platformunu kullandığını araştırmanız ve buradan onlara nasıl ulaşabileceğinizle ilgili çalışmaları yapmalısınız.

Hedef kitlenize doğrudan ulaşabileceğiniz sosyal medya kanallarını seçmelisiniz. Hangi bölgede, hangi kitle, hangi sosyal ağı, nasıl ve hangi sıklıkta kullanıyor gibi soruların çok iyi yanıtlanması gerekmektedir.

Sosyal Medya Analizi

Hedef kitlenizin demografik verilerini gruplayıp, belirli yaş aralığına sahip, belirli cinsiyetteki kişilerin hangi sosyal ağlarda çoğunlukta olduğunu öğrenmeli ve o sosyal ağlara daha fazla odaklanmalısınız. Bunun için Facebook fan sayfalarının istatistikleri ve ‘Followerwonk’ gibi Twitter araçlarından yararlanabilirsiniz.

Hangi kanallarda var olduğunuzu, farklı kanallar üzerindeki kitlenizin durumunu ve rakiplerinizle karşılaştırdığınızda mevcut konumunuzu değerlendirin. Size ait olmayan ancak marka ya da firmanızın adını taşıyan hatta sizi temsil ettiğini iddia eden başka sahte hesaplar olup olmadığını kontrol edin ve önlemlerinizi alın.

Sosyal medya pazarlama planınızı oluştururken, hem müşterilerinizi hem de rakiplerinizin profil hesaplarını göz önünde bulundurmak işinizi kolaylaştıracaktır. Rakiplerinizin ne tür paylaşım yaptıkları ve müşterilerinizin ne tür paylaşımları beğendikleri sizler için önemli göstergelerdir. Böylelikle hem kendinizi rakiplerinizden farklılaştırabilir hem de müşterilerinizi beklentilerini karşılayacak ürün ve hizmet sunabilirsiniz.

Hedeflenmiş Pazarlama

İnsanlar, internet ve sosyal medyayı hem iş hem zevk için, hem profesyonel hem de kendi kişisel özel yaşamlarında kullanıyorlar.

Kullanıcılar ilgi alanlarına göre birden çok sosyal ağı takip ediyorlar ve her birinde farklı müşteri davranışı sergiliyorlar. Buna göre kanal seçimi kadar seçtiğiniz kanalın özelliğine uygun içerik üretmeniz gerekiyor. Örneğin Twitter’ı satış, Facebook’u pazarlama ve satış, LinkedIn’i ise markanızın saygınlığı açısından insan kaynakları ve kurumsal pazarlama odaklı düşünebilirsiniz.

Sosyal medyada iletişim başarınız için hedeflenmiş (niş) pazarlamaya odaklanın.

Bunun bilincinde olan markalar farklı kanalları kullanmakla birlikte, iş sosyal ağların özeliklerine göre içerik farklılaştırmasına gelince ne yazık ki sınıfta kalıyorlar. Tüm kanallara aynı içeriği kopyalayıp yapıştırıyorlar. Oysa hedef kitlenin sosyal ağ davranışlarına göre bölünüp, aynı pazarlama kampanyasını farklı içeriklerle yürütmek gerekiyor.

Tüm sosyal medya hesaplarınızı web siteniz ve bloğunuzla birlikte, birbirlerine de ‘entegre’ edin, link verin.

Y ve hatta Z kuşağını önemseyin!

Çünkü onlar tüketimin olduğu kadar internetin ve sosyal medyanın da efendisiler! Facebook her ne kadar sosyal ağların amiral gemisi olsa da artık genç kuşağı genç kuşağı pek ‘açmıyor’. Yeni arayışlar içerisindeler. Onlar için şimdilik Instagram, Snapchat daha cazip.

‘Kankalara’ özel dinamik ve güncel içerikler hazırlayıp paylaşın.

“Satın alma” butonu ile “sosyal satış”

Doğrudan satışı olan bir marka ya da işletmeyseniz, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest’in sunduğu “satın alma butonu” uygulamasını kullanmanız yararlı olacaktır. Böylece içeriğinizi sıcak satışa dönüştürme olanağını da yakalayabilirsiniz. Bu yeni özellik, müşterilere başka bir uygulamaya gerek kalmaksızın sipariş verebilme olanağı sunmaktadır. Anında harekete geçirici özelliği nedeniyle reklamların bütünselliğini tamamlayıcı çok işlevsel bir uygulamadır.

Reklamsız olmuyor!

Bu mesaj bombardımanı ve baş döndürücü veri akışı arasında reklamsız, ücretsiz organik ulaşım artık çok zor. Diğer mecralara göre reklam bedelleri hâlâ ekonomik olan arama motoru ve sosyal ağlara hedef kitlenize göre seçim yaparak reklam da verin. Beklediğiniz geri dönüşümü alacağınızdan emin olabilirsiniz.

DEVAM EDECEK

Makalenin bundan önceki bölümü: 2017 Dijital Pazarlama Rehberi – 2