Küba’dan Dünya Tıp Tarihine Geçen Önemli Bir Buluş

Dünya Sağlık Örgütü, Küba'nın anneden bebeğe frengi ve HIV virüsünün geçişini durdurduğunu açıkladı. Başta ABD olmak üzere uygulanan ambargolar nedeniyle yaşadığı olanaksızlıklara karşın tıp çalışmaları alanı...

Küba’dan Dünya Tıp Tarihine Geçen Önemli Bir Buluş (3 Temmuz 2015)

Dünya Sağlık Örgütü, Küba'nın anneden bebeğe frengi ve HIV virüsünün geçişini durdurduğunu açıkladı.

Başta ABD olmak üzere uygulanan ambargolar nedeniyle yaşadığı olanaksızlıklara karşın tıp çalışmaları alanında dünyanın lider ülkelerinden olan Küba, bu alandaki başarılarına bir yenisini daha ekledi.  HIV virüsünün anneden çocuğa geçmesini tamamen durduran ilk ülke olarak tarihe geçti. Gelişme, AIDS ile mücadele çalışmaları açısından büyük önem taşıyor.

Küba'daki anneden çocuğa HIV virüsü ve frengi iletimini durdurma çalışmalarını değerlendirmek için ülkede incelemelerde bulunan WHO yetkilileri, Küba'nın bu sonuca ulaşmak için gereken tüm standartları karşıladığını belirlediklerini rapor etti.

HIV virüsü geçişini yüzde 1 seviyesine indiren tedavi boyunca, hamile kadınların ve partnerlerinin virüs testine tabi tutulması, sezaryen doğum uygulaması, emzirme yerine başka besleme yolları tercih edilmesi ve virüse karşı özel ilaçlar kullanıldı.

Dünya Sağlık Örgütü ve Tüm Amerika Sağlık Örgütü (PAHO) Mart ayında Küba’ya bir heyet yollayarak anneden çocuğa hastalık geçişini kontrol etti. WHO ve PAHO yetkilileri, 2013’te sadece iki Kübalı çocuğun HIV, 5 çocuğun da frengi virüsüyle doğduğunu belirtti.

AIDS'siz Toplum Yolunda Önemli Bir Adım

WHO Genel Direktörü Doktor Margaret Chan, virüs geçişini engellemenin yapılabilecek en büyük kamusal sağlık başarılarından birisi olduğunu vurgulayarak "Bu, HIV virüsüne ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı savaşta büyük bir zafer, AIDS'siz toplum yolunda önemli bir adım" diye konuştu.

BM HIV ve AIDS Programı Başkanı Michel Sidibe ise, gelişmenin hem Küba hem de dünyadaki tüm aileler ve çocukları için bir bayram olduğunu ifade etti.

WHO verilerine göre, her yıl ortalama HIV virüsü taşıyan 1.4 milyon kadın anne oluyor ve bebeklerine doğum veya emzirme sırasında virüs geçme olasılıkları yüzde 45'i buluyor.

Bilim insanları, HIV virüsünün engellenmesinin AIDS hastalığını tamamen yok etme çabalarında kilit öneme sahip olduğu görüşünde. Bu nedenle Küba'nın başarısı, dünyayı viral hastalıkların dünyayı kurtarmak için büyük bir atılım olarak kabul ediliyor.

PAHO Yöneticisi Carissa Etienne, “Küba’nın başarısı, evrensel sağlık hizmetinin sürdürülebilir olduğunu gösteriyor. Herkesin sağlık hizmetlerine erişebilmesi sayesinde, HIV gibi göz korkutucu hastalıklara karşı bile başarı sağlanabiliyor” dedi.

Küba’da komünist devrimin yapıldığı 1959’dan bu yana yönetim herkese bedava sağlık hizmeti sunuyor.

Reuters