Kitlesel terör katliamları ile birlikte, ‘doğal afetler’e şimdi bir de ‘gayri insani felaketler’ eklendi

Facebook, bundan sonra doğal afetlerin yanı sıra Paris katliamında olduğu gibi ‘gayri insani felaketler’de de Safety Check (Güvenlik Durumu Kontrolü) uygulaması açacak Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg, herhangi bir saldırı anında bölgede bulunanların...

Kitlesel terör katliamları ile birlikte, ‘doğal afetler’e şimdi bir de ‘gayri insani felaketler’ eklendi (17 Kasım 2015)

Facebook, bundan sonra doğal afetlerin yanı sıra Paris katliamında olduğu gibi ‘gayri insani felaketler’de de Safety Check (Güvenlik Durumu Kontrolü) uygulaması açacak

Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg, herhangi bir saldırı anında bölgede bulunanların Facebook üzerinden kullanabildikleri Safety Check (Güvenlik Durumu Kontrolü) uygulamasının Ankara ve Beyrut katliamlarında aktif olmamasına yönelik tepkilere yanıt verdi.

Paris’te yaşanan saldırıların ardından Facebook, saldırılardan sağ kurtulmayı başarabilenlerin ailelerini ve arkadaşlarını haberdar edebilmesi için Safety Check (Güvenlik Durumu Kontrolü) isimli bir haberleşme ağı oluşturmuştu. Facebook’un aynı refleksi neden Ankara ve Beyrut’ta yaşanan katliamlardan sonra göstermediğine ilişkin tepkilere dair Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg kendi profil sayfasından bir açıklama yaptı.

Zuckerberg, Paris saldırısından önce sadece doğal felaketler için söz konusu uygulamayı hayata geçirdiklerini, artık doğrudan insanın neden olduğu felaketlerde de bu uygulamanın kullanılacağını söyledi.

Facebook‘un genişlemeden sorumlu başkan yardımcısı Alex Schultz ise yayınladığı bir blog gönderisinde, geçtiğimiz yıl kullanıma sunulan Güvenlik Durumu Kontrolü’nün aslında doğal felaketler ve benzeri hadiseler için tasarlanmış olduğu ve ilk defa Paris saldırıları için bu amacın dışına çıkıldığını belirtti. Schultz, “Karmaşık ve hassas zamanlarda bile yeni bir şeyler denediğinizde bir ilk adım olmak zorunda, bizim için de bu ilk adım Paris oldu" ifadelerini kullandı.

Facebook, son yıllarda özellikle büyük depremlerin yaşandığı kriz bölgesindeki insanlarla iletişim kurmayı sağlayan "Güvenlik Durumu Kontrolü" (safety check) adlı uygulamayı kullanıma açıyor.

Teknoloji ve yazılım devi Google da Facebook gibi bu tür durumlarda 2010 yılındaki Haiti depreminden sonra "Kişi Bulucu" Person Finder adlı uygulamasını kullanıma sunuyor.