‘Kayıtta Kal, Hayatta Kal’

Yurttaş Gazeteciler, Gönüllü Gazeteciler Ağı’nı (GGA) Kurdu İnternetin ve özellikle de sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte gelişen ‘yurttaş gazeteciliği’ sayesinde tüm dünyada haber ve bilgi akışı sermaye gruplarının elindeki ana akım medyanın tekelinden çıkara...

‘Kayıtta Kal, Hayatta Kal’ (18 Mart 2014)

Yurttaş Gazeteciler, Gönüllü Gazeteciler Ağı’nı (GGA) Kurdu

İnternetin ve özellikle de sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte gelişen ‘yurttaş gazeteciliği’ sayesinde tüm dünyada haber ve bilgi akışı sermaye gruplarının elindeki ana akım medyanın tekelinden çıkarak kamusallaşmaya başladı.

Türkiye’de de Gezi Direnişi sırasında ana akım medya, objektif yayın ilkelerini hiçe sayarak, penguen belgeseli gibi güncel olmayan konuları ve sadece iktidarın propagandasını ekranlara getirirken, sokaklarda olup bitenler ancak yurttaş gazetecilerin sosyal medyada yayınladıkları haberler ve paylaştıkları bilgilerle öğrenilebildi.

İşte Gezi Direnişi’nde sokakta yaşananları an be an sosyal medyada paylaşan insanlar Gönüllü Gazeteciler Ağı’nda (GGA) bir araya geldi.

GGA, Gezi’ye dek muhabirlik yapmayan dokuz kişinin Gezi Direnişi’nde ve sonrasında kaydetmeye devam ederken tanışmasıyla kuruldu.

“Kayıtta kal, hayatta kal”

“Her şey hayatta kalmak için kayıtta kaldığımız aylar boyunca, sosyal medyada paylaştıklarımızı takip eden insanların sayısının on binlere ulaşmasıyla şekillenmeye başladı.

“Ardından, sansüre karşı koymak isteyen, ancak tabi oldukları kurumlar nedeniyle engellenen gazeteciler bize ulaştı. Yazamadıkları haberleri, yayınlayamadıkları görüntüleri bizlerle paylaştı.

“Süreç devam etti. İnsanlar öldürülen, yaralanan, mağdur edilen insanların mahkeme ve tutukluluk süreçleri ile ilgili bilgilenmek istedi. Biz de Türkiye’yi dolaşıp, olan biteni kaydedip an be an paylaşmayı sürdürdük.

“Hal böyle olunca yolculuk boyunca karşılaştığımız güzel insanlarla gönüllü gazeteciler ağını ülke genelinde örmeye karar vermek, sürecin doğal bir sonucu oldu.”

Gönüllü muhabir sosyal medyadan bildiriyor

Gönüllü Gazeteciler Ağı’nın iki sloganı var. İlki “Kayıtta kal, hayatta kal”. Sloganın doğuşunu şöyle anlatıyorlar:

“Her şey, Gezi Parkında sivillere uygulanan orantısız güce tepki göstermek için sokağa çıkmamızla başladı… Hiçbirimiz sokağa muhabirlik yapmak için çıkmamıştık.

“Fakat olaylar, öylesine büyük bir haksızlık ve eziyet merdiveninden tırmandırıldı ki; sokaklarda yaşanan akıl almaz vahşeti görüntüleme ve paylaşma ihtiyacı, kısa sürede insanın nefes alma ihtiyacıyla boy ölçüşebilecek boyutlara ulaştı. Artık kayıtta kalmak, hayatta kalmaktı. Bulunduğun yer ve durum bilgisini paylaşmak, yaşamak ve yaşatmak anlamına geliyordu…”

Ağ, üç aydır Twitter üzerinden alandan anında görüntüler paylaşıyor, bir ay içinde internet sitesinden de takip edilebilecek. İngilizce ve Türkçe olacak sitede güncel haberlerin yanı sıra dosya haberler ve belgeseller de yer alacak.

“Sansüre hayır, bilgiyi kamulaştır”

GGA’nın diğer sloganı ise “Sansüre hayır. Bilgiyi kamulaştır”. GGA katılıma ve dayanışmaya açık. Başlangıçta haberleri paylaştıkları ana akım dışında görüntüleri herkesle paylaşıyorlar.

GGA görüntüleri dış ses ve yorum olmadan aktarıyor. Ana akım karşısında alternatif olan sosyal medyadaki bilgi kirliliğine karşı yaşananlara tanıklık edip güvenilir bilgiyi sağlamaya çalışıyorlar.

Berkin Elvan’ın cenazesini farklı noktalardan beş muhabirle izlediler. Henüz sadece İstanbul’da ancak hedef tüm yurt genelinde bu ağı sağlamak.