İsviçre’de herkese ‘kayıtsız koşulsuz’ 2.500 Frank (2.443 $) maaş bağlanacak!

Dünya bu kez ‘İsviçreli bilim adamları’nı değil de ‘İsviçreli ekonomistler’i konuşuyor! Dünyanın gelir düzeyi en yüksek ülkelerinden İsviçre, kişilere çalışsın ya da çalışmasın sadece yaşıyor ol...

İsviçre’de herkese ‘kayıtsız koşulsuz’ 2.500 Frank (2.443 $) maaş bağlanacak! (1 Şubat 2016)

Dünya bu kez ‘İsviçreli bilim adamları’nı değil de ‘İsviçreli ekonomistler’i konuşuyor!

Dünyanın gelir düzeyi en yüksek ülkelerinden İsviçre, kişilere çalışsın ya da çalışmasın sadece yaşıyor olması koşuluyla 2 bin 500 frank maaş bağlanmasını meclis oylamasına sunacak.

Independent gazetesinde yer alan habere göre, Dünya Bankası verileriyle kişi başına düşen milli gelirin 88 bin doları aştığı İsviçre’de kişilere çalışsın ya da çalışmasın 2 bin 500 frank yani 2 bin 443 dolar aylık ücret verilmesi parlamentoda oylanacak. İsviçre, böyle bir meclis oylamasını gerçekleştiren ilk ülke olacak.

Öneri ilk kez 2013 yılında Basic Income Initiative tarafından 126 bin imza ile parlamentoya sunulmuştu. Girişimin destekçileri de, parlamento binasının önüne damperli kamyonla 8 milyon adet 5 kuruşluk paraları dökerek kutlamışlardı. Üç yıldır tartışılan ve görüşülmesi hep ertelenen konu bu yıl yeniden gündeme geldi.

Haziran’da yapılacak oylamada her çocuk için 625 frank (610 dolar) ayrılması da tartışılacak. Projenin hayatı geçmesi durumunda hükümete maliyeti 208 milyar Frank, yani 203 milyar dolar olacak. Bunun, 150 milyar frankı vergilerden kesilirken, 55 bin frankı da sigortalardan sağlanacak.

Meclise bu teklifin sunulma fikri İsviçreli araştırma şirketi Demoscope Enstitüsü’nün anketinden sonra ortaya çıktı. Ankete katılan İsviçrelilerin çoğunluğu aylık gelirlerinin garanti altına alınması durumunda çalışmaya devam edeceğini söyledi. Araştırmada yüzde 2’lik bir kesim ise çalışmayacağını belirtirken, yüzde sekizlik bir kesim de “şartlara göre bir durum değerlendirmesi yapacağını” ifade etti.

Bir grup akademisyen tarafından sunulan teklif hem sağ hem de sol partilerden çok fazla ilgi görmüyor. “Çalışmak” ve “para kazanmak” arasındaki bağı kırmayı hedefleyen teklifin meclisten geçebileceğine inananların oranı ise yüzde 44.