İnci Yine Yaptı Yapacağını, 9 Milyon Kişi Adının Başına TC Ekledi!

Kamu kuruluşlarının tabelalarından TC ibaresinin kaldırıldığı haberleri üzerine İnci Sözlükçüler sosyal medyayı ‘ziyaret’ ederek ‘gaz’ verdiler! Türkiye’de 34 milyon kullanıcısı olan Facebook’ta profil isminin başına “TC” yazanların 9 milyon ki...

İnci Yine Yaptı Yapacağını, 9 Milyon Kişi Adının Başına TC Ekledi! (9 Nisan 2013)

Kamu kuruluşlarının tabelalarından TC ibaresinin kaldırıldığı haberleri üzerine İnci Sözlükçüler sosyal medyayı ‘ziyaret’ ederek ‘gaz’ verdiler! Türkiye’de 34 milyon kullanıcısı olan Facebook’ta profil isminin başına “TC” yazanların 9 milyon kişiye ulaştığı söyleniyor.

GÜNCELLEME: Haber yayınlandıktan sonra, bu akşam saatleri itibarıyla, profil adının başına “TC” ibaresini ekleyen sosyal medya kullanıcılarının sayısının 10 milyonu aştığı öğrenildi.

Her şey, CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal’ın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na yazılı olarak cevaplaması istemiyle bir soru önergesi vermesiyle başladı. Önergeye bir de Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nca ilgili birimlere gönderilen yazının fotokopisi eklenmişti.  Ardından medyada Merzifon Sağlık Merkezi’nin ‘önceki’ ve ‘sonraki’ tabelalarının fotoğrafları yayınlandı.

Ramis Topal’dan sonra bu kez de CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, düzenlenen yeni yönetmeliklerle kamu kurumlarında “T.C.” ibarelerinin kaldırılmaya başlandığını ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “T.C.’nin her yerden kaldırılması, Türk, Türkiye ve Atatürk adlarının tasfiye edilmesini tasavvur ettiğiniz yeni Anayasanızın ön hazırlıklarını mı oluşturmaktadır?” diye sordu.

Bütün bu haberler bir de geçtiğimiz günlerdeki TC kaldırılmasıyla ilgili Ziraat Bankası’nın ‘tabela operasyonu’ haberleriyle birleştirilince “TC” konusu ülke gündemine oturdu.

İşte tam da bu sırada, her türlü konuya ‘duyarlı’ ve ‘slacktivist’ (*) sosyal medya kullanıcıları profil isimlerinin başına “TC” eklemeye başladılar. Uygulama büyük bir hızla yaygınlaştı. Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı olan sosyal paylaşım sitelerinde T.C. başlangıçlı kullanıcı isimleri kısa sürede tavan yaptı.

Yine İnci Sözlük İş Başında!

Bir süre sonra, hızla yayılan bu uygulamaya, internetteki ‘spekülatif’ eylemleriyle tanınan İnci Sözlük yazarlarının ‘katkısı’ olduğu anlaşıldı. İnci Sözlük’ün anasayfasında yer alan bir entry’nin bir süre sonra gerçekmiş gibi sosyal medya kullanıcıları arasında dolaştığı belirlendi.

Sanal alemde yaptıkları ‘muzip’ eylemlerle gündeme gelen İnci Sözlük yazarları, geçen Cuma günü sözlükte açılan bir başlıkta “Ne zamandır Facebook üzerinden sesimizi duyuramıyoruz. Malum bu aralar sağlık ocaklarından TC ibaresi kaldırıldı bir yaygara çıkartıp yayalım Facebook’a ,herkes adının başına TC koysun bir taşla iki kuş.” ifadelerini kullandı. Sözlük yazarlarının kısa sürede organize olmasıyla “TC” ibaresinin resmi kurum ve kuruluşlardan kaldırılacağı yönünde haberler sosyal medyaya yayıldı. Bu karara karşı çıkmak isteyen sosyal medya kullanıcıları ise Facebook’ta “TC” adında bir sayfa oluşturdu ve kullanıcılar isimlerinin başına “TC” ibaresini yazdı.

Olsa da Olur, Olmasa da!

Basında da yer bulan bu olaya hükümet kanadından Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’tan yanıt geldi. Bağış, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bazı fitneci kesimler T.C. ibaresinin kaldırılacağı iftirasını yayıyormuş. T.C. ibaresi sadece Türkiye Cumhuriyeti ibaresi ile değişebilir” dedi.

Son olarak haber yayına hazırlandığı saatler de ise, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’dan, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında ”T.C.” ibaresinin kaldırılması ile ilgili soru üzerine; ”Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı” ibaresinin devam edeceğini vurgulayarak, ”Onun altında ‘İstanbul Ümraniye Kamu Sağlığı Hastanesi’ diyor. Burada ayrıca T.C. kullanılmasının bir mantığı yok” açıklaması geldi.

————————————————————————————————————————————————-

(*) Slacktivism: İngilizce Slacker (tembel, uyuşuk )ve Activism (eylemcilik) sözcüklerinin birleşimiyle oluşmuş, internet ve sosyal medyada yaygın eylemcilik biçimi.

İnsanların kendilerini iyi hissetmek, kişisel olarak bir şey yapmış olma tatminlerini sağlamak amacıyla yaptıkları pasif eylemcilik hareketlerine denir. Kampanyanın bilinirliği ve çok insana ulaşması gibi bir avantaj dışında, ‘slacktivist’ denilen pasif eylemci için “ben zaten bu iş için bir şey yaptım” duygusu yaşatacağından, aslında yapılması gerekenlerin yapılmaması, umursanmaması anlamına da gelmektedir.

İnternetten imza kampanyalarına katılmak, belirli bir şeyi simgeleyen kurdele ya da bileklik takmak, teröre karşı milliyetçi simgeler, renkler gibi şeyler kullanmak, politik anlamlar içerdiği belirtilen takılar, rozetler kullanmak, stickerlar yapıştırmak, videolar dağıtmak, Facebook ya da Twitter gibi sosyal ağlarda profil fotoğraflarını ya da kişisel bilgilerini, ilgi alanlarını değiştirerek, çeşitli gruplara ya da sanal etkinliklere katılarak destek vermek çeşitli slacktivism örnekleridir.

İnsanların sandalyelerinden kalkmadan, kampanyaların içeriğinden bihaber olarak destek verdikleri kampanyaların adları, belki çok kişiye ulaşabilecektir, ancak altları boşaltıldığı, herkes ayrı bir yerinden tuttuğu için hedeflenen amacına kolaylıkla ulaşamayacaktır. (Ekşi Sözlük)