Hayat Kurtaran Bu Bilgisayarın Başımızın Üstünde Yeri Var!

Motorola, sahada çalışan ekipler için merkez ile veri transferini sağlayacak, HC1 adını verdiği başa giyilen mobil bir bilgisayar geliştirdi. HC1 birçok alanında, saha ile merkez arasındaki aktarımın anında ve doğru bir biçimde yapılmasını sağlayan bir bilgisayar, kamera ve il...

Hayat Kurtaran Bu Bilgisayarın Başımızın Üstünde Yeri Var! (23 Kasım 2012)

Motorola, sahada çalışan ekipler için merkez ile veri transferini sağlayacak, HC1 adını verdiği başa giyilen mobil bir bilgisayar geliştirdi.

HC1 birçok alanında, saha ile merkez arasındaki aktarımın anında ve doğru bir biçimde yapılmasını sağlayan bir bilgisayar, kamera ve iletişim cihazından oluşuyor.  Sistem sahadaki bir çalışanın, merkezdeki uzmanlarca gözlemlenerek, doğru yerlerde doğru müdahaleleri yapabilmesi için geliştirilmiş bir ara yüze sahip.

Motorola Solutions tarafından geliştirilen bu mini mobil bilgisayar, ‘handsfree’ (ellerini kullanmadan konuşabilme) özelliği ile çalışıyor. Bir şapka gibi kafanıza giyiyor ve sesinizle de yönlendiriyorsunuz. 800 x 600 çözünürlükte görüntü özelliğine sahip cihaz ayrıca kullanan kişiye 15 inç genişliğinde göz görüntüsü oluşturuyor.

HC1 giyilebilir bilgisayarın gücü arkasında bulunan 800MHz OMAP3 DualCore’den alıyor ve Windows CE 6.0 profesyonel ile güçten tasarruf sağlıyor. Motorola Solutions HC1 giyilebilir bilgisayarın diğer özellikleri ise WiFi b/g, Bluetooth 2.1+EDR bağlantısı, 9-eksenli kafa takibi ile birlikte, 9-eksenli kafa takibi, özel konuşma tanıma, ivmeölçer ve dijital pusula. Bunların yanı sıra bilgisayarın yan kısmına çıkarılabilir USB web kamerası da yerleştirilmiş.

Ikanos Consulting adlı yazılım firması bu bilgisayar için Paramedic Pro adlı bir uygulama geliştirmiş. Uygulama, ambulanslarda görev yapan sağlık görevlilerinin hastanın tıbbi bilgilerini hızlıca gözden geçirmesini sağlıyor. Ayrıca hastanın videosunun çekilip acil servise aktarılmasına ve hazırlıkların buna göre yapılmasına da olanak tanıyor.

Örneğin siz bir ambulansın acil tıp teknisyenisiniz, ambulansınıza bir trafik kazası rapor edildi. Başınıza giymiş olduğunuz HC1 aparatını açıp, kafanızı hafif eğerek, burun hizanıza yerleştirilmiş ekrandan, gitmeniz gereken adresi ve kendi konumunuzu, oraya gidebilmek için en kısa yolun rotasını, ve yoldaki trafik bilgilerini, en son olarak da olay yerine varmak için ne kadar süre gerektiğini görebiliyorsunuz.  Başınızı sağa sola aşağı yukarı oynatarak, ekrandaki bilgilerin arasında gezinebiliyor sesli komutlarla bilgisayarınızı kontrol edebiliyorsunuz. Olay yerine vardığınızda, kaza kurbanının yanına ulaşır ulaşmaz kameranızdan aldığınız görüntüleri acil serviste görevli doktora göndermeye başlıyor ve tüm operasyon boyunca görüntü aktarmaya da devam ediyorsunuz. Yaralının kişisel bilgilerinden oluşan dosyaya merkezden verilen bir cloud data storage desteği ile ulaşabiliyorsunuz ve mesela pıhtılaşma engelleyici ilaç kullanıp kullanmadığını veya başka bir hayati öneme sahip bir durumunun olup olmadığını da öğrenebiliyorsunuz. Diyelim ki sahra sıhhiyesiniz, savaş alanındaki yaralanmaların hangisine nasıl işlemler yapmanız gerektiğine dair uzman bir doktor tarafından anında yönlendirilebiliyor ve hastanızı stabilize edebiliyorsunuz.

Tabi kullanım alanları sadece tıbbi ve medikal alanlar değil. Hayal gücünün sınırlarının gittiği yere kadar gidebileceğiniz bu ürünün, karışık elektronik devreleri plana göre kurmak veya tamir etmek zorunda olan teknisyenler, denetçiler, adrenalin sporları tutkunları, polisler vb aklınıza sahada iş yapan kim gelirse kullanabilir.

Geliştirilmesine devam edilen ürünün piyasaya çıkış fiyatı ise 2.500 Dolar olarak belirlendi.