Hangi Sosyal Medya Sitesine Reklam Vermeli?

Kamil Eryazar Popüler sosyal medya sitelerindeki reklam getirilerinin artı ve eksileriyle karşılaştırmalı analizi Financial Times’ta, dijital pazarlama sektöründe çalışan profesyoneller ve reklamverenler için çok önemli bir rehber yayınlandı. ...

Hangi Sosyal Medya Sitesine Reklam Vermeli? (3 Mayıs 2015)

Kamil Eryazar

Popüler sosyal medya sitelerindeki reklam getirilerinin artı ve eksileriyle karşılaştırmalı analizi

Financial Times’ta, dijital pazarlama sektöründe çalışan profesyoneller ve reklamverenler için çok önemli bir rehber yayınlandı.

Araştırmada, popüler sosyal medya sitelerinde reklam tercihi ve harcama yaparken kullanılması gereken ölçütlere karşılaştırmalı olarak yer verildi.

Raporda yer alan veriler ise son olarak Nisan 2015’de yapılan araştırma sonuçlarına göre derlendi.

FACEBOOK

Aylık aktif kullanıcı sayısı: 1 milyon 393 bin

(CPM) Gösterim başına ortalama reklam maliyeti: 1.54 $

Günlük aktif kullanıcı yüzdesi: % 70

18-34 yaş arasındaki kullanıcıların yüzdesi: % 75.6

Artıları: Kullanıcı sayısı ile en büyük ve en ayrıntılı ‘hedefleme’ olanakları sağlayan sosyal ağ.

Eksileri: Diğer sosyal medya sitelerine göre reklam ücretleri daha pahalıya geliyor.

Seçenekler ve Son Gelişmeler: Reklamlar için iki farklı seçenek sunulmaktadır: Facebook'un haber akışında sponsor içerik ya da sağ taraftaki sütunda reklam banner’ı olarak.

Ayrıntılı demografik özelliklere göre hedef kitle seçimi yapılabilmektedir.

TWITTER

Aylık aktif kullanıcı sayısı: 288 milyon

(CPM) Gösterim başına ortalama reklam maliyeti: 12,16 $

Günlük aktif kullanıcı yüzdesi: % 36

18-34 yaş arasındaki kullanıcıların yüzdesi: % 23,8

Artıları: Televizyon ve Twitter genellikle “iki ekran” olarak aynı anda etkileşimli kullanılmaktadır. Kullanıcılar bir yandan ekranda olan biteni takip ederken bir yandan da Twitter’da dönen sohbetlere katılmaya çalışıyorlar. Özellikle canlı olarak yayınlanan programlarda izleyiciler diğerlerinin ne düşündüğünü gerçek zamanlı olarak öğrenmek istiyor. Böylelikle bu süre içinde retweet’lerin oranı artarken programlar hakkında yazılan tweet’ler de zirve yapıyor. Televizyon reklamlarıyla bağlantılı reklam kampanyaları oluşturulabilir.

Eksileri: Reklamların hedeflemesi için Facebook kadar ayrıntılı demografik seçenekler sunulmamaktadır.

Seçenekler ve Son gelişmeler: Reklam için 3 seçenek sunulmaktadır: Sponsorlu tweetler, sponsorlu hesaplarla takipçi sayısını arttırma, ‘lead oluşturma kartlarıyla’ hedef kitleyi izleyebilme ve veri tabanı oluşturma. Kullanıcıların Twitter dışındaki çevrimiçi hareketlerini izleyerek hedefleme olanağı da sağlıyor.

INSTAGRAM

Aylık aktif kullanıcı sayısı: 300 milyon

(CPM) Gösterim başına ortalama reklam maliyeti: ?

Günlük aktif kullanıcı yüzdesi: % 49

18-34 yaş arasındaki kullanıcıların yüzdesi: % 43.1

Artıları: Aileler sosyal ağ üzerinden genelde Facebook’u takip ettikleri için, gençler tarafından daha özgür bir görsel paylaşım platformu olarak tercih edilmektedir.

Markalar güçlü görseller ile iyi sonuçlar alabilirler.

Eksileri: Şu an için reklam olanağı sınırlı sayıda markalara verilmektedir.

Paylaşım içeriklerinde otomatik link verilememesi bir dezavantajdır.

Seçenekler ve Son Gelişmeler: Bir yıl önce belli markalara reklam olanağını açtı. Son zamanlarda yine belli markaların dijital pazarlama yöneticilerine kendi ürün bağlantıları ve web siteleri için link verebilmelerini de sağladı.

Tabloyu büyütmek için sağ tıklayıp yeni sekmede açın

LINKEDIN

Aylık aktif kullanıcı sayısı: 187 milyon

(CPM) Gösterim başına ortalama reklam maliyeti:  27,90 $

Günlük aktif kullanıcı yüzdesi: % 13

15-34 yaş arasındaki kullanıcıların yüzdesi: % 13

Artıları: İnsanlar iş unvanı, işveren, sektör ve hatta yetenekleri ile hedeflenebilir: İnsanların mesleki yaşamları hakkında doğru bilgi ile profesyonel bir kitleye erişim sağlanmaktadır.

LinkedIn üyeleri, Comscore verilerine göre, ortalama bir internet kullanıcısının en az iki katı satın alma gücüne sahipler.

Eksileri: Kullanıcılar ​​LinkedIn'de diğer ağlar kadar sık ​​oturum açmamaktadır.

Seçenekler ve Son Gelişmeler: İki reklam seçeneği vardır: ‘news feed’ görünür kenar çubuğu ya da sponsor güncellemeleri ile görünen reklamlar.

Son zamanlarda reklamverenler platformu dışında LinkedIn kullanıcıları hedeflemektedir. Facebook’un “insan merkezli pazarlama”ya odaklanan yeni reklam platformu Atlas’a benzemektedir.

PINTEREST

Aylık aktif kullanıcı sayısı: 70 milyon (20-30 milyonunun aktif olduğu tahmin ediliyor)

(CPM) Gösterim başına ortalama reklam maliyeti:  ?

Günlük aktif kullanıcı yüzdesi: % 17

18-34 yaş arasındaki kullanıcıların yüzdesi: % 17.9

Artıları: Hobiler ve ilginç görsel ağırlıklı paylaşımlarla başarılı bir çıkış yapan Pinterest, son zamanlarda kullanıcıları için neredeyse bir mikro e-ticaret sitesine dönüşmüştür. Dolayısıyla site ziyaretleri de alışverişe eğilimli bir ruh haliyle gerçekleştirilmektedir. Küçük atölyelerde ya da evinde üretim yapan birçok kişi nişan, düğün, doğum gibi mutlu günlerle ilgili panolar açıp ürünlerini tanıtıyorlar. Dolayısıyla bu tür olaylarla ilgili kişileri hedefleyen markalar için cazip bir reklam platformu olabilir.

Eksileri: Şimdilik sadece bir reklam formatı var: Pin’leyerek tanıtım!

Seçenekler ve Son Gelişmeler: Yukarıda belirttiğimiz alışveriş özelliğinin farkında olan Pinterest yönetimi de, kullanıcıların doğrudan site üzerinden satın almalarına olanak sağlayacak bir “satın al” butonunu duyurmaya hazırlanıyor.

Ayrıca reklamverenlere, başarılı reklam “pin’leri” oluşturmak için 'Pinstitute' adıyla ücretsiz bir online eğitim programı da sunuluyor.

SNAPCHAT

Aylık aktif kullanıcı sayısı: 100 milyon (Son aylarda 200 milyona da yaklaşmış olabilir ancak bu rakam henüz doğrulanmış değil)

(CPM) Gösterim başına ortalama reklam maliyeti:  Adweek markaları günde 750.000 $ bütçeye ulaşabilecek bir 'benim hikayem' reklamı bildirdiler. Ancak Snapchat henüz bunu onaylamış değil.

Günlük aktif kullanıcı yüzdesi:?

18-34 yaş arasındaki kullanıcıların yüzdesi: % 32.9

Artıları: Reklamların ilk anda akla gelenin tersine, kullanıcıların dikkatini dağıtmadığından ve ilgi çektiğinden emin olabilirsiniz! Aktif bir hikayeyi görüntülemek için bir butona basmanız gerekiyor.

Eksileri: Hikayeler ve ilgili reklamlar bir saat sonra kayboluyor. Reklamlar paylaşılabilir değil ve link bağlantıları da yok.

Seçenekler ve Son Gelişmeler: Reklamverenler genellikle 'hikayeleri' ya da birçok insanın resim koleksiyonları etrafındaki belirli etkinliklere sponsor oluyorlar.

Ayrıca son zamanlarda Discover’in başlattığı, Daily Mail'e, Vice, Yahoo, CNN ve ESPN’in de izlediği “ekran hikayeleri” uygulamaları için yayıncılardan reklam alanı satın alınabiliyor.

YOUTUBE

Aylık aktif kullanıcı sayısı: 1 milyar

(CPM) Gösterim başına ortalama reklam maliyeti:  ?

Günlük aktif kullanıcı yüzdesi:?

18-29 yaş arasındaki kullanıcıların yüzdesi: % 82

Artıları: Kullanıcıların uzun süre dikkatini çekmektedir. Video izlerken onlarla bir saat geçirebilirsiniz.

Televizyon için malzemeye yaratmaya çok benzer tanıdık bir reklam mecrası.

Eksileri: İzleyiciler video öncesinde gösterilen ve zaten daha önce büyük olasılıkla televizyondan da izledikleri ‘pre-roll’ reklamları zorunlu saniye sonrasında genellikle atlamakta ve can sıkıcı bulmaktadırlar.

Seçenekler ve Son Gelişmeler: Görüntülü reklamlar olarak üç seçenek sunulmaktadır:

Pre-Roll: Video materyalinin, örneğin bir dizi’nin başında gösterilen reklamlar.

Mid-Roll: Video materyalinin ortasında, içeriği dondurup kullanıcıya gösterilen reklamlar.

Post-Roll: Video materyalinin sonunda, içerik bittiğinde kullanıcıya gösterilen reklamlar.

Görüntülü reklamlar ya da YouTube player altına gelecek; bir videonun yüzde 20'sinde altta görünen yarı şeffaf paylaşımlı reklamlar; ortada ya da video gösterilmeden önce incelenmesi gereken bir video ve atlanamayan reklamlar sonrasında, önce eklenebilir atlanabilir video reklamlar.

YouTube yeni reklam vermeye başlayacaklara, özendirmek ve test edebilmeleri için bir kez ücretsiz deneme-promosyon hizmeti sunuyor.

* CPM rakamları farklı kampanyalarda göre büyük ölçüde değişebilir.

DİJİTAL REKLAMDA ASLAN PAYI GOOGLE VE FACEBOOK’UN

Linkedin, Twitter ve Yelp son günlerde, kendi reklam işlerinin yatırımcıların öngörülerinden daha yavaş geliştiğini açıklamalarının ardından piyasa değerlerinde kayıp yaşadı.

Bu hafta gelen sinyaller Google ve Facebook ile bu şirketler arasındaki makasın daha da açıldığına işaret ediyor. İki şirket dijital reklam pastasından aslan payını alıyor.

İnteraktif Reklamcılık Bürosu’nun verilerine göre, ABD’de dijital reklamcılık yüzde 16 artışla 49,5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Pivotal Research analisti Brian Wieser’in projeksiyonuna göre, Facebook ve Google bu büyüklüğün yaklaşık olarak yüzde 60’ını, başka ifadeyle 30 milyar dolarlık kısmını kontrol ediyor. Wieser, Facebook ve Google platformlarının reklamcılar için her şeyin bulunabileceği tek mecralar olarak algılandığını söylüyor.

Facebook ve Google’ı reklamcılar için dijital alanda diğer rakiplerinden ayıran iki özellik bulunuyor.

Birincisi bu platformların çok geniş kullanıcı kitlesi bulunuyor. İki platform da her ay 1 milyardan fazla kullanıcı tarafından kullanılıyor.

İkinci olarak da bu şirketler reklamcılara ellerindeki büyük datalar sayesinde belli bir müşteri kitlesine odaklanabilme şansı sunuyor.

Geçen hafta hisseleri yüzde 26 düşen Twitter reklam işini geliştirmek için adımlar atıyor. Fakat markalar Twitter’ı hala küçük bir platform ve Facebook’tan daha az sofistike bir mecra olarak algılıyor.

Dijital reklamcılık konusunda Facebook ve Google’ın video konusundaki imkanlarının da reklamcıların bu şirketleri tercih etmelerinde rolü bulunuyor.

Twitter da son zamanlarda video kapasitesini geliştirmeye çalışıyor. Şirket mobil canlı yayın uygulaması Periscope’u satın aldı ve bir zamandır otomatik olarak oynatılan reklamlar üzerinde testler yapıyor. Linkedin de satış gücünü artırmak için geliştirmeler üzerinde çalışıyor.

Analistler, Google ve Facebook’un dijital reklam pastasından aldıkları payın artacağı öngörüsünde bulunuyorlar.