Guardian’dan Yeni Bir Yurttaş Gazeteciliği Uygulaması: Guardian Witness

Geçtiğimiz günlerde online sosyal medya dergisi Flipboard ile ortaklaşa yayına başlayan Guardian gazetesi, bu kez de Facebook’un Open Graph teknolojisini ilk kullanan haber sitelerinden biri olarak yine yurttaş gazeteciliğine olanak tanıyan mobil “Guardian Witness” uygulamasını ...

Guardian’dan Yeni Bir Yurttaş Gazeteciliği Uygulaması: Guardian Witness (22 Nisan 2013)

Geçtiğimiz günlerde online sosyal medya dergisi Flipboard ile ortaklaşa yayına başlayan Guardian gazetesi, bu kez de Facebook’un Open Graph teknolojisini ilk kullanan haber sitelerinden biri olarak yine yurttaş gazeteciliğine olanak tanıyan mobil “Guardian Witness” uygulamasını başlattı.

The Guardian geleneksel medyadan gelmesine karşın, yeni medyaya en hızlı ve en iyi uyum sağlayan basın kuruluşlarının başında geliyor. Facebook’un yeni ‘Open Graph’ teknolojisini ilk kullanan haber sitelerinden biri olup, sosyal medya ve haber paylaşımı konusunda yaklaşık bir yıllık deneyimden sonra bu işin mantıklı olmadığını görüp, Open Graph’ı uygulamalarını ilk kapatan medya kuruluşlarından da biri oldu. Böylece bu yeni uygulamaları, yenilikçi fikirleri, salt yapmış olmak için yapmayan, gerçekten verimli olup olmadığına da bakarak girişimde bulunan profesyonel bir yayıncı kimliği sergiliyor.

‘Yurttaş Gazeteciliği’ne Olanak Tanıyan Yeni Bir Mobil Uygulama: Guardian Witness

Mobil operatör EE’nin sponsorluğunda hayata geçen uygulama ile Guardian’ın verdiği bazı başlıklara uygun içerikler paylaşılabiliyor. Örneğin “yüksek binalar” başlığına çektiğiniz bina fotoğraflarını gönderebiliyorsunuz. Video ve fotoğraf dışında metin de iletilebiliyor. Yayınlanan içerikleri önce moderasyondan geçiyorlar.

Bu tip uygulamalarla, basın kuruluşları önemli olayların kalbinden nitelikli içeriği gazeteye orijinal olaya ‘tanıklık’ eden yurttaş muhabirin adıyla hızlı ve telif sorunları da çözülmüş şekilde aktarabilecekler.

Bu uygulama, salt bir medya şirketinin platformunu kullanmak yerine, organik olarak beliren etiketlerle oluşturulan içeriklerin açık platformlarca derlenip habere dönüştürülebilmesi bakımından da çok daha gelişmeye açık bir yeni medya yöntemi olacağa benziyor.  2011’te El Cezire‘nin The Stream programı için kullandığında adını duyduğumuz Storify bu tip derleyicilere çok iyi bir örnek oluşturuyor. ABC News‘in Boston Maratonu’nda gerçekleştirilen bombalı saldırılarla ilgili sosyal medya içeriklerinden derlediği haberler de bu yeni platform kullanımına iyi bir örnek olabilir.

Türkiye’de de buna benzer özellikteki yurttaş gazeteciliği platformu 140 Journos projesi de, bağımsız kaynaklardan ve olay yerinden canlı olarak haber iletmek için kurulmuş ağlardan bir tanesi olarak özellikle ana akım medyanın gündeme taşımadığı olayları aktararak da bir misyon üstleniyor.

Dijital Medyada Flipboard – Guardian İşbirliği ve 5o Milyon Dergi Editörü!

The Guardian, bu aybaşında da online sosyal medya dergisi Flipboard yeni versiyonu olan 2.0 ile birlikte,  kendi içeriğini de derginin konseptine dahil  ederek ortak yayına başlamıştı. Guardian’ın Amerika ofisinden Gennady Kolker, CJR.org sitesine verdiği bilgide ilk üç derginin içeriğinin Guardian’ın gazetecilik tarzı doğrultusunda (kaygısız, neşeli ve ilgi çekici) hazırlanacağını söylemişti.

Flipboard’un tasarımcı şirketi Poynter’den Jeff Sondermann ise, kendi sayfanızı hazırlayabildiğiniz uygulamanın beraberinde 50 milyon dergi editörü de getirdiğini belirtmişti.