Gösterilerin Durulmadığı Tayland’da Başbakan’a Ültimatom Verildi!

Güneydoğu Asya’nın en büyük ikinci ekonomisi olan Tayland’da hükümet karşıtı gösterilere kan bulaştı. Çatışmalarda 4 kişi öldü. Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıyor. Hükümet karşıtı protestoların lideri olan Suthep Thaug...

Gösterilerin Durulmadığı Tayland’da Başbakan’a Ültimatom Verildi! (2 Aralık 2013)

Güneydoğu Asya’nın en büyük ikinci ekonomisi olan Tayland’da hükümet karşıtı gösterilere kan bulaştı. Çatışmalarda 4 kişi öldü. Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıyor. Hükümet karşıtı protestoların lideri olan Suthep Thaugsuban bugün Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra’ya ültimatom verdi. 

Yönetim karşıtı gösterilerin geçen haftadan bu yana devam ettiği Tayland’da güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmaların devam ettiği bildirildi. Yetkililer, güvenlik güçlerinin Başbakanlık ile diğer hükümet binalarına taş ve molotof kokteylleri atan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermi kullandığını söyledi.

Savaş alanına dönen başkent Bangkok’ta okullar ve resmi kurumlar geçici olarak tatil edildi. Televizyondan halka seslenen Başbakan Yardımcısı Surapong Toviçakçaykul, göstericilere ülke ekonomisine ve imajına daha fazla zarar vermemeleri çağrısında bulundu.

Surapong, “Hükümetimiz, sabırlı olmaya ve şiddet karşıtı ilkelerini uygulamaya devam edecek. Sabrımızın ve ilkelerimizin Tayland’da barışın yeniden sağlanmasına yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.

Başbakan Şinavatra gizli bir yerde

Cumartesi gününden bu yana halk karşısına çıkmayan ve güvenliği için açıklanmayan bir yere götürüldüğünü sanılan Başbakan Yinglak Şinavatra ise sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta üst düzey hükümet yetkilileri ile yaptığı toplantının fotoğraflarını yayınladı.

Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip Bangkok’taki merkez ofisinin kapılarını kapatan Birleşmiş Milletler, çalışanlarına gönderdiği e-postada, gösterilerin devam ettiği başkentte şiddet olayları yaşanabileceğine dikkat çekerek, hükümet binalarından uzak durmalarını istedi.

Protestocuların lideri Suthep Thaugsuban, yeni başbakanı seçmek üzere halk konseyi kurulması talebinde bulundu. Eski başbakan yardımcılarından Thaugsuban’ın talebi, birçok çevre tarafından demokrasiye aykırı olduğu için eleştiriliyor. Çatışmalarda şimdiye kadar 4 kişinin öldüğü, 100’den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

Perde arkasındaki isim: Taksin Şinavatra

Endonezya’nın ardından Güneydoğu Asya’nın en büyük ikinci ekonomisi olan Tayland’da yönetim karşıtları, ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürerek, Başbakan Yinglak Şinavatra’nın istifasını istiyor.

Askeri darbe ile 2006 yılında görevden uzaklaştırılan Taksin Şinavatra, görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunmuş, 2 yıllık hapis cezasından kaçmak için 2008’de ülkeyi terk ederek sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

Başbakan’a ültimatom!

Pazar akşamı, muhalefet hareketinin lideri Suthep Thaugsuban, Yingluck Şinavatra ile görüşürken, Şinavatra’nın istifası ya da yeni bir seçim kararının kendileri için yeterli olmadığını söyledi. Thaugsuban, seçilmemiş bir halk konseyinin kurulmasını ve yeni başbakanı bunun belirlemesi gerektiğini dile getirdi.

Hükümet karşıtı protestoların lideri olan Suthep Thaugsuban bugün Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra’ya ültimatom verdi. Thaugsuban, 2 gün içinde gücü yeniden halka vermesini istedi. Bununla da yetinmeyen Thaugsuban, “Başbakan ve ekibinin istifası da protestocuları tatmin etmeyecektir” dedi.

Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra istifa etmeyeceğini açıkladı

Muhalefetin ültimatomuna karşın Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra istifa etmeyeceğini açıkladı. Günlerdir sokakları dolduran binlerce hükümet karşıtının taleplerini reddederek istifa etmeyeceğini açıkladı. Şinavatra, barışçıl bir çözüm için her türlü görüşmeye açık olduğunu ancak protestocuların taleplerinin anayasal çerçevede mümkün olmadığını söyledi.