Giyim sanayi ve satış mağazaları zor durumda

Enflasyon çift haneli rakamlara çıkarken ve iğneden ipliğe her şeyin fiyatı artarken, giyim ürünlerinin fiyatları bırakın artmayı tam tersine düşüyor. Nedeni haberimizde… Şubat'ta TÜFE 2012 Nisan ayından bu yana ilk kez çift haneye...

Giyim sanayi ve satış mağazaları zor durumda (6 Mart 2017)

Enflasyon çift haneli rakamlara çıkarken ve iğneden ipliğe her şeyin fiyatı artarken, giyim ürünlerinin fiyatları bırakın artmayı tam tersine düşüyor. Nedeni haberimizde…

Şubat'ta TÜFE 2012 Nisan ayından bu yana ilk kez çift haneye yükselirken giyim fiyatları son iki ayda yüzde 10'dan fazla düştü, bu oran tarihsel etkiden çok daha az ve enflasyonist baskıların geldiği seviyeleri daha yakından gösteriyor.

Şubat'ta enflasyon bir kez daha sürpriz yaparak çift haneye ulaşırken giyim fiyatları iki ayda yüzde 10 düştü. Mevsimsel olarak beklenen ise düşüşün çok daha yüksek olmasıydı. Giyim fiyatlarındaki bu gelişme, söz konusu dönemde enflasyonist baskıların en zayıf hissedildiği grubu dahi etkisi altına aldığı sinyali olarak okunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre Şubat ayında tüketici enflasyonu (TÜFE) 2012 Nisan'ından bu yana ilk kez çift haneye çıktı.

TÜFE'de manşet rakam yüzde 10,13 olurken giyim ve ayakkabı fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 3,43 düşüş var.

Üstelik ana harcama gruplarında yüzde 0,67 gerileyen ev eşyaları ile birlikte bir önceki aya göre fiyat düşüşü raporlanan tek kalem.

NEDEN KAYNAKLANIYOR?

Aralık 2016'dan bu yana gerileme ise yüzde 10,1'i buluyor.

Ekonomistlere göre bu durum, özellikle AVM'lerde yaşanan kira fiyatları baskısı ve satın almalarda kurdaki yükseliş ile maliyetleri artan hazır giyim mağazalarının bunu tüketici fiyatlarına yansıtmakta olduğunu gösterebilir.

Daha kritik olan ise beklentilerde bozulmanın mevsimsel olarak enflasyonist açıdan en zayıf olduğu gruba bile sıçramış olabileceği.

2003 başlangıçlı veri setinde giyim ve ayakkabı fiyatlarının Şubat ayında daha önce hiçbir zaman önceki aya göre artış yaşamadığı görülüyor. En sınırlı düşüş yüzde 1,66 ile 2003 Şubat'ında. Bir sonraki en sınırlı düşüş ise bu yılın Şubat verisinde.

Sektör temsilcilerinin hem mağaza hem de ürün ve personel maliyetlerinde artışın tüketiciye nihai fiyatlarda indirimleri sınırladığını belirttikleri Şubat ayı giyim fiyatlarındaki mevsim normallerinden ayrışmaya bir başka neden olabilecek faktör ise "beklentilerde bozulma".

Tüketici harcamalarına dair detaylar da talep düşüşünün daha çok lüks ürünlerde yoğunlaştığını, mevsimsel düşüş ektisinden sapma yaşadığı görülen giyimin de aralarında bulunduğu zorunlu kalemlerde sürdüğünü gösteriyor.

TALEP AZALMASI

Çalışanlar için ücretlerin düşüklüğü ve gerçek enflasyonun çok altında yapılan maaş zamları nedeniyle yaşadıkları geçim zorluğu, işsizlerin mucizevi yaşam mücadeleleri zaten malum. Bu durumdan kaynaklanan talep azlığı ve başta Çin olmak üzere çok ucuz işgücüyle üretilen Uzakdoğu ülkelerinden getirilen ucuz ithal ürünlerle rekabet zorluğu gibi belli başlı nedenler hazır giyim sektörünü her geçen gün daha da zor durumda bırakıyor. Bir başka etken de son yıllarda sayıları hızla artan marka/mağaza çokluğu ve çeşit bolluğu.

Yaşanılan sıkıntı elbette hotkutür değil endüstriyel konfeksiyon üretimi giysi satışlarında yaşanıyor.