Gelirini Rekor Düzeyde Arttıran Facebook’tan Yeni Reklam Ölçümleme Sistemi

Facebook'un 2014'ün son çeyreğinde geliri önceki yıla göre yüzde 49 artarak 3,85 milyar dolar oldu, net karı ise yüzde 34 artışla 701 milyon dolara çıktı. Facebook ayrıca reklamların görülmesi ile elde edilen ek satışları neden-son...

Gelirini Rekor Düzeyde Arttıran Facebook’tan Yeni Reklam Ölçümleme Sistemi (29 Ocak 2015)

Facebook'un 2014'ün son çeyreğinde geliri önceki yıla göre yüzde 49 artarak 3,85 milyar dolar oldu, net karı ise yüzde 34 artışla 701 milyon dolara çıktı.

Facebook ayrıca reklamların görülmesi ile elde edilen ek satışları neden-sonuç ilişkisi içinde belirleyebilen yeni ‘Conversion Lift’ ölçümleme sistemini de tanıttı. 

Dünyanın popüler sosyal paylaşım sitesi Facebook’un 2014′ün son çeyreğine ilişkin gelirinin önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49 artarak 3,85 milyar dolara yükseldiği bildirildi.

Facebook, 2014 mali yılının son çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı. New York borsasının kapanmasının ardından yapılan açıklamaya göre, şirket 31 Aralık 2014′te biten çeyrekte 3,85 milyar dolar gelir ve 701 milyon dolar net kâr elde etti. 2013 yılının son çeyreğinde 2,59 milyar dolar gelir ve 523 milyon dolar net kâr açıklayan şirketin 2014′ün aynı dönemindeki geliri yüzde 49 yükselirken, net kârı da yüzde 34 artmış oldu.

Piyasaların beklentisi ise şirketin 4. çeyrekte hisse başına 0,49 dolarla toplamda 3,77 milyar dolar gelir açıklayacağı yönündeydi.

Facebook’un, beklentileri geride bırakan gelirinin yaklaşık yüzde 93′ünü reklam kaynağı oluşturdu. Açıklamaya göre, geçen yılın son çeyreğinde 3,59 milyar dolara ulaşan reklam gelirleri 2013′ün aynı dönemine göre yüzde 53 arttı.

2014 Toplam Geliri 12,47 Milyar Dolar

Ayrıca Facebook’un 2014 toplam gelirinin 12,47 milyar dolar olduğu ve bu rakamın 2013′e kıyasla yüzde 58 arttığı belirtildi.

Facebook’un kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg, yaptığı açıklamada, “2014′te çok şey başardık. (Facebook) Camiamız büyümeye devam ediyor ve biz dünyayı birleştirmekte gelişme kaydediyoruz” dedi.

Facebook’un aralık ayındaki günlük aktif kullanıcı sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak yaklaşık 890 milyona ulaştı. Günde ortalama 745 milyon Facebook kullanıcısı hesaplarına, akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlarından giriş yaptı. Bu rakam, Aralık 2013′e kıyasla yüzde 34′lük artışa işaret etti.

Facebook bununla birlikte dünya genelinde 300 milyon Instagram ve 700 milyon WhatsApp kullanıcısı olduğunu da açıkladı. Facebook üzerinden 3 milyarın üzerinde video izlendiğini söyleyen Zuckerberg, 7 milyarın üzerinde beğeni yapıldığını ve 1 milyarın üzerinde arama yapıldığını da dile getirdi. Zuckerberg, WhatsApp’taki mesajlaşma rakamının ise 30 milyarın üzerinde olduğunu belirtti.

Öte yandan, Facebook’un hisseleri, borsa kapanış saatinden sonra yapılan işlemlerde yaklaşık yüzde 1,5 değer kaybederek, 75,11 dolara geriledi.

Facebook’un 2014 yılı 4. Çeyrek ayrıntılı raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

FACEBOOK’UN YENİ REKLAM ÖLÇÜMLEME ARACI CONVERSION LIFT YAYINDA

Facebook, reklamverenlerin Facebook reklamlarının satışlar üzerindeki etkisini kesin ve doğru bir biçimde belirlemelerine yardımcı olan yeni conversion lift ölçümleme yetkinliklerini duyurdu.   Söz konusu yenilikle birlikte artık Facebook, tıklama/dönüşüm sayılarına bakarak korelasyona göre ölçüm yapan ve çağın gereksinimlerini karşılamayan endüstriyel standartlar yerine, reklamların görülmesi ile elde edilen ek satışları neden-sonuç ilişkisi içinde belirleyebiliyor.  

Dünyanın her yerindeki Facebook reklamverenlerinin Facebook reklamlarından gelen ek satışları doğru bir biçimde belirlemelerine olanak sağlayan bu yeni yöntemde, yeni bir Facebook kampanyası oluşturulurken bir test grubu (reklamları gören insanlar) ve kontrol grubu (reklamları görmeyen insanlar) belirleniyor. Kampanya sona erdiğinde ise reklamverenler, test grubunda meydana gelen ek artışı görerek hangi satışların hangi reklamlardan kaynaklandığı bilgisini saptayabiliyor. Neden – sonuç ilişkisini ortaya koymak için kullanılan bu metodolojinin benzerleri, tıptan doğrudan pazarlamaya kadar pek çok sektörde kullanılıyor.