Gazprom, Yeni ‘Türk Akımı’ Doğalgaz Hattı Güzergahı ve Sevkiyat Tarihini Açıkladı

Rus enerji devi Gazprom’un CEO'su Alexei Miller, 63 milyar metreküp taşıyacak yeni hat üzerinden Türkiye'ye ilk doğalgaz sevkiyatının Aralık 2016'da başlamasının planlandığını belirtti. DIŞ HABERLER SERVİSİ – Rusya ve Türkiye’nin, yen...

Gazprom, Yeni ‘Türk Akımı’ Doğalgaz Hattı Güzergahı ve Sevkiyat Tarihini Açıkladı (28 Ocak 2015)

Rus enerji devi Gazprom’un CEO'su Alexei Miller, 63 milyar metreküp taşıyacak yeni hat üzerinden Türkiye'ye ilk doğalgaz sevkiyatının Aralık 2016'da başlamasının planlandığını belirtti.

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Rusya ve Türkiye’nin, yeni ‘Türk Akımı’ doğalgaz hattının güzergahı konusunda anlaştıkları açıklandı.

Rusia Today’in haberine göre, Rusya ve Türkiye’nin Karadeniz'in altından geçecek 'Türk Akımı’ doğalgaz boru hattının güzergahı üzerinde anlaştılar. 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli ilk boru hattının Aralık 2016’da devreye alınması planlanıyor.

Yeni Türk Akımı boru hattının, 660 kilometresi eski Güney Akım hattı üzerinden gidecek ve Trakya bölgesinde 250 kilometre daha yeni hat inşa edilecek.

Dev projenin üst düzey görüşmeleri CEO'su Aleksey Miller ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız arasında yapılacak. Türk hükümeti projeyi yürütmek üzere de Botaş’ı görevlendirdi.

Gazprom geçen yıl AB ile anlaşmazlık nedeniyle Güney Akım hattından vazgeçmiş ve Ukrayna topraklarını kullanmadan Türkiye'ye yılda 63 milyar metreküp taşıyacak yeni bir hat inşa edeceğini açıklamıştı. Söz konusu plana göre AB'nin Rus doğalgazını Türkiye sınırına kadar inşa edeceği ayrı bir boru hattı üzerinden alması öngörülüyor. Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının üçte birini karşılayan Rusya, şu anda sevkiyatın yarısını Ukrayna'dan geçen boru hatları üzerinden gerçekleştiriyor.

Bakan gelişmeleri bilmiyor muydu?

Bugün NTV’de canlı yayın konuğu olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konu ile ilgili soruya, “açıklama yeni mi yapıldı?” diye karşılık verdi.

Böylece Yıldız'ın açıklamadan habersiz olduğu ortaya çıktı. Böyle önemli bir gelişme öncesi Türkiye ile Rusya arasında neden bilgi alış verişi yapılmadığı ise merak ediliyor.