Fukuşima’da Robotu Bile ‘Öldüren’ Radyasyonun Görüntüleri

11 Mart 2011'de Japonya'nın kuzeydoğusunda yaşanan 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami ardından büyük hasar gören ve radyasyon yaymaya başlayan Fukuşima Nükleer Santralı, bir robot kamera tarafından görüntülendi. Ancak robot yoğ...

Fukuşima’da Robotu Bile ‘Öldüren’ Radyasyonun Görüntüleri (15 Nisan 2015)

11 Mart 2011'de Japonya'nın kuzeydoğusunda yaşanan 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami ardından büyük hasar gören ve radyasyon yaymaya başlayan Fukuşima Nükleer Santralı, bir robot kamera tarafından görüntülendi. Ancak robot yoğun radyasyona sadece 3 saat dayanabildi ve ‘öldü’.

Japonya’da 2011’deki deprem ve tsunamide zarar gören ve radyasyon yaymaya başlayan Fukuşima Daiichi nükleer santraline gönderdiği robotun 3 saat dayanabildiği gören TEPCO firması, robotun çektiği görüntüleri yayımladı. Firma, bir insanın içeride en fazla 1 saat hayatta kalabileceği uyarısı yaptı.

Tokyo Electric Power Co.’nun (TEPCO) paylaştığı 2.5 dakikalık video, çekirdeği depremden sonra erimeye başlamış olan reaktörün nasıl radyasyon yaydığını gözler önüne serdi. TEPCO Sözcüsü Teuraki Kobayaşi, bu oranın içeride koruyucu kıyafet giyen birinin dahi öldürebilecek seviyede olduğu konusunda uyardı.

Uzaktan kumandalı robot, reaktör çekirdeğinin altındaki katta yer alan 6 bölgenin fotoğraflarını çekip ortamın ısısına ve radyasyon oranına ilişkin veriler toplamaya başladı. Robotun elde ettiği veriler ısının 17.8- 20.2 derece arasında değiştiğini gösterirken, çekirdeğin saatte 9.7 sievert oranında radyasyon yaydığını ortaya koydu.

Mahkemeden Emsal Nükleer Kararı

Bu arada Fukui'de bulunan Takahama nükleer santralinin yeniden faaliyete geçmesine izin verilmedi. Fukui Bölge Mahkemesi, Kansai Elektrik Üretim Şirketi tarafından işletilen ve güvenlik şartlarını karşıladığı açıklanan Takahama nükleer santralindeki iki nükleer reaktörün yeniden çalıştırılamayacağına karar verdi.

Takahama nükleer santralinin Fukuşima'da 2011'de tsunami nedeniyle meydana gelen nükleer felaketin ardından uygulamaya konan daha katı güvenlik şartlarını şubat ayında karşıladığı açıklanmıştı. Şirket, reaktörleri kasımda yeniden faaliyete geçirmeyi planlıyordu.

Japonya'da Mart 2011'deki Fukuşima felaketinin ardından Eylül 2013'ten beri güvenlik denetimi ve onarım nedeniyle devre dışı bulunan çalışabilir vaziyetteki 48 reaktörden sadece Kagoşima eyaletindeki Sendai nükleer santralinde bulunan iki reaktörün yeniden faaliyete geçmesi için son onay verildi.