‘e-özgürlük’

Fransa’da çalışanlar artık mesai saatleri dışında işle ilgili e-postalarına bakmak zorunda değiller Çalışma yaşamı ve kurumsal iletişim, teknolojiyle birlikte hızlandıkça çalışma saatleri de belirsizleşmeye, çalışma alanı genişlemeye, i...

‘e-özgürlük’ (2 Ocak 2017)

Fransa’da çalışanlar artık mesai saatleri dışında işle ilgili e-postalarına bakmak zorunda değiller

Çalışma yaşamı ve kurumsal iletişim, teknolojiyle birlikte hızlandıkça çalışma saatleri de belirsizleşmeye, çalışma alanı genişlemeye, iş ile özel yaşamın arası belirsizleşmeye, sömürü artmaya başladı. Fransa’da esnek çalışmaya karşı verilen mücadele sonucunda artık ‘ulaşılamaz’ olmak bir hak.

İnternet ve akıllı cep telefonlarının yaşamımıza girmesi ile birlikte ‘sürekli ulaşılabilir’ olarak yaşamaya başladık. Bu ulaşılabilirliğin çeşitli avantajları olsa da ailenizle ya da arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirirken patron ya da yöneticinizin en olmadık zamanda size ulaşması pek hoş bir durum olmuyor değil mi? Çeşitli üniversitelerde yapılan araştırmalar da bu sürekli tetikte olma halinin çalışanların stres oranlarını tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardığını gösteriyor. Bilim insanlarına göre, işle ilgili mesajlar, e-postalar bireyin özel yaşamını ele geçiriyor ve bir noktadan sonra çökmesine neden oluyor.

BBC'nin haberine göre, Fransa’da yeni yıl ile birlikte yürürlüğe giren yasayla 50'den fazla kişi çalıştıran işletmeler, personelin e-posta almamaları ve göndermemeleri gereken saatleri belirleyecek.

Yeni yılın ilk günlerinden itibaren yürürlüğe giren yasa sayesinde çalışanlar, “gizli çalışma saatleri” olarak adlandırılan öğle yemeği molaları ya da çalışma saatlerinin dışında kalan zaman dilimi içinde çalışmalarının önüne geçmiş olmayı hedefliyor.

‘Ulaşılamaz olmak bir haktır!’

Söz konusu değişiklikle çalışanlara bir tür “kendisi ile bağlantı kurulmasından çekinme” (right to disconnect) hakkı tanınıyor. Yasal değişikliğin gerekçesi ise, “Çalışanların fiziken işyerinde olmasa ile, iş saatleri sonrasında işveren tarafından gönderilen e-mailler nedeniyle işten kopamadıkları ve bunun özel yaşamı ihlal ettiği endişesi.”

Fransa'da 2000 yılından beri haftalık çalışma saati 35.

Yeni yasaya destek verenler, çalışma saatleri dışında iş e-postalarına bakıp bunlara yanıt vermek zorunda kalan personele fazla mesaileri için ek ücret ödenmediğini, bunun stres, tükenmişlik, uyku sorunu ve ilişki zorluklarına yol açtığını söylüyor.

Yeni düzenleme Mayıs ayında yürürlüğe giren çalışma yasalarının bir parçası.

İşverenlerin işçi alıp çıkarmasını kolaylaştıran yasalar, ülke çapında protestolara yol açmıştı. Sadece bu e-posta yasası protesto edilmedi.

Bazı işletmeler çalışanların mesai saatleri dışında e-posta kullanımını sınırlamaya yönelik adımlar atmıştı.

Örneğin 2014'te Alman otomotiv şirketi Daimler'de başlatılan uygulamayla çalışanlar tatildeyken, ofis dışında olduğuna dair otomatik cevap gönderme yerine, mesajların otomatik olarak silinmesi seçeneğini tercih edebiliyor.

Fransa'da çalışanlar mesai saatleri dışında iş e-postalarına bakmak zorunda olmayacak.