Dünyayı saran Pokemon Go’nun potansiyel suç oluşturan ‘yan etkileri’

Mobil iletiÅŸim cihazları üzerinden bir anda dünyayı saran Pokemon Go oyunu bataryanın ömrünü tüketmesi ve sunucuların sürekli çökmesinin yanında, hırsızlara ve pedofillere davetiye çıkarabiliyor. Henüz resmi olarak yayınlanmadığÄ...

Dünyayı saran Pokemon Go’nun potansiyel suç oluşturan ‘yan etkileri’ (13 Temmuz 2016)

Mobil iletiÅŸim cihazları üzerinden bir anda dünyayı saran Pokemon Go oyunu bataryanın ömrünü tüketmesi ve sunucuların sürekli çökmesinin yanında, hırsızlara ve pedofillere davetiye çıkarabiliyor. Henüz resmi olarak yayınlanmadığı ülkelerde Google Playstore dışındaki kaynaklardan indiren kullanıcıların, telefonları da tamamen ele geçirilebiliyor.

Kısa sürede tüm dünyaya yayılan Pokemon Go’nun masum bir oyunun çok ötesinde olduÄŸu belirtiliyor. Son zamanların belki de en çok ses getiren oyunlarından olan Pokemon Go, kısa sürede dünya çapında bir fenomen haline geldi.

Oyunu geliÅŸtiren Nintendo firmasının borsadaki hisseleri 3 günde yüzde 60 deÄŸer kazandı. Pokemon GO beÅŸ iÅŸlem gününde Nintendo'nun piyasa deÄŸerini 11 milyar dolar artırdı. Nintendo hisseleri roket gibi uçarken Pokemon çılgınlığının nereye doÄŸru gideceÄŸi merak ediliyor…

Pokemon GO, arttırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak iOS ve Android cihazlar için geliÅŸtirilen ve gerçek dünya üzerinde fiziksel olarak oynanan konum tabanlı bir mobil oyun. Oyunculara daha önce yaÅŸamadıkları ilginç bir deneyim sunuyor.

Google giriÅŸimi ile kurulan Niantic ve The Pokemon Company tarafından geliÅŸtirilen oyun, 6 Temmuz 2016’da birkaç ülkede ücretsiz olarak kullanıma sunuldu. Telefonun GPS, bluetooth ve kamera özelliklerini kullanan oyun sayesinde oyuncular, “gerçek” bir Pokemon avı deneyimini yaÅŸama ÅŸansına eriÅŸiyor. Oyun henüz Türkiye’de Google Play veya App Store’da yer almıyor.

Çizgi filmin orijinalinde olduÄŸu gibi, oyununda da pokemon karakterlerini yakalama, eÄŸitme, takas etme, karşılıklı savaÅŸtırma gibi fonksiyonlar bulunuyor.

Ä°lk bakışta tehlikesiz görünen bu oyun, aslında o kadar da masum deÄŸil. Oyunla ilgili ÅŸikayetler genelde bataryanın ömrünü tüketmesi ve sunucuların sürekli çökmesi ile ilgili olsa da, oyun, pek çok tehdidi barındırıyor.

KORSANLARIN ELÄ°NE GEÇÄ°YOR

Birkaç gündür gündemi meÅŸgul eden Pokemon Go, internet korsanlarının ilgisini çekti bile. Mesela, henüz piyasada olmayan ülkelerde oyunun malware versiyonu, APK dosyası görünümünde internete düÅŸmüÅŸ. Bu uygulamaların, DroidJack RAT isminde Trojan dosyası oldukları ve indirilmeleri halinde telefonun kontrolünün korsanların eline geçtiÄŸi uyarısı veriliyor.

SOYGUN YAPILIYOR

Korsanlık, buz dağının görünen kısmı… ABD'nin Missouri eyaletindeki O'Fallon kentinde dört hırsızın, oyuncuları tenha bölgelere çekerek soydukları ortaya çıktı. Soyguncuları yakalayan Bill Stringer isimli polis, soyguncuların, oyundaki GPS özelliÄŸinden faydalanarak kullanıcıları tenha bölgelerde beklediÄŸini ve buraya gelen insanları silahla tehdit ederek soyduÄŸunu belirtti.

PEDOFÄ°LLERE ÇIKAR SAÄžLAYABÄ°LÄ°R

Robin isimli bir Twitter kullanıcısı ise, belli bir bölgeye yarım saat boyunca Pokemonları çağırma olanağı sunan “lure” özelliÄŸinin pedofillere çıkar saÄŸlayabileceÄŸini belirtti. Twitter üzerinden sonuçlarını paylaÅŸtığı bir “sosyal deney” yürüten Robin, belli bir bölgede lure özelliÄŸini kullandı ve insanların gelmesini bekledi. Birkaç dakika içindeyse, ebeveynleri yanlarında olmayan pek çok çocuk bu bölgeye geldi. Robin “Bu oyun insanlarda bir arkadaÅŸlık hissi uyandırıyor. Buraya gelen çocukların çoÄŸu kesinlikle yabancıların tehlikeli olabileceÄŸi gerçeÄŸini unutmuÅŸtu” diyen bir tweet attı.

ÇOCUKLARA ZARAR VERMEK Ä°STEYEN KULLANABÄ°LÄ°R

Bir NSPCC sözcüsü de “Bu oyun çocuklar arasında oldukça popüler ve bu nedenle onlara zarar vermek isteyen biri tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Bu tip oyunları yaratırken oyun ÅŸirketlerinin genç oyuncuları göz önüne almaları ve yaptıkları uygulamanın onları tehdit altında bırakmayacağından emin olmaları gerekir” diye bir açıklama yaptı.

SÄ°YAH ERKEKLER Ä°ÇÄ°N ÖLDÜRÜLME RÄ°SKÄ° TAÅžIYOR

Omari Akil isimli bir blogger ise, Kotaku isimli internet sitesinde yayınladığı “Pokemon Go, eÄŸer siyah bir erkekseniz sizin için bir ölüm fermanı olabilir” isimli yazısında, ABD’de siyahi vatandaÅŸ olmanın zorluÄŸuna deÄŸindi. ABD’de polis tarafından öldürülen Alton Sterling ve Philando Castile isimli iki siyahi vatandaÅŸa dikkati çeken Akil ÅŸöyle dedi: “Dışarıda Pokemon ararken ÅŸüpheli görünmemeye çalışıyorum, çünkü bir yerde gereÄŸinden fazla durmak siyah bir erkek için tutuklanma, hatta öldürülme riski taşıyor.”

TÜRKÄ°YE’DE DE KURBAN VAR

Pokemon Go’nun Türkiye’deki kurbanları da ortaya çıkmaya baÅŸladı. Onlardan bir tanesi “Zasch” isimli bir EkÅŸi Sözlük yazarı. NiÅŸantaşı Çocuk Büro AmirliÄŸi önünde Pokemon yakalamaya çalışırken, nöbetçi polisin fotoÄŸrafını çektiÄŸi gerekçesiyle gözaltına alınan sözlük yazarı olayı ÅŸöyle anlattı: “Güler misin aÄŸlar mısın’lı bölüm burada baÅŸlıyor. 15 dakika, bir art niyetimin olmadığını, aslında fotoÄŸraf çekmediÄŸimi, karakolun üstünde uçan yarasa tipi bir Pokemon’u avlamaya çalıştığımı anlattım üç polise. Israrla çektiÄŸin fotoÄŸraflar nerede diyorlar, yahu fotoÄŸraf yok, Pokemon var diyeceÄŸim, diyemiyorum… diyemedikçe daha da üstüme geliyorlar.”

"POKEMON GO" KULLANICILARI BU TUZAÄžA DÄ°KKAT!

Ayrıca Pokemon Go oyununu, forumlar ya da resmi satış maÄŸazası dışındaki kaynaklardan yükleyen kullanıcıların, "droidjack" olarak adlandırılan bir "arka kapı" yazılımıyla telefonlarındaki bilgilerin çalınabileceÄŸi de bildirildi.

Siber güvenlik uzmanı Alper BaÅŸaran, AA’na yaptığı açıklamada, dünyayı saran "Pokemon GO" çılgınlığının siber suçlular için de önemli bir fırsat haline geldiÄŸine dikkati çekti.

Bir güvenlik firması yaptığı inceleme sonucunda forumlar gibi çeÅŸitli kaynaklardan indirilen Pokemon GO oyunlarında ’droidjack’ olarak adlandırılan bir arka kapı yazılımı tespit etti.

Oyunun haritalardan kameraya kadar çok sayıda telefon kaynağına ihtiyaç duyması nedeniyle sistem genelinde geçerli izinler talep ediyor. Aynı izinlerin arka kapı yerleÅŸtirilmiÅŸ sürümde de istenmesi saldırganların sahte uygulamanın yüklendiÄŸi telefondaki bütün verilere ulaÅŸmalarına imkan saÄŸlıyor.

VE Ä°LK YASAK ALMANYA'DAN GELDÄ°

Nazi Almanyası tarafından 2. Dünya Savaşı sırasında  kurulmuÅŸ en büyük toplama, zorunlu çalışma ve imha kampı olan Auschwitz-Birkenau  Devlet Müzesi, kampın kurbanlarının ruhuna saygısızlık yarattığı gerekçesiyle  ziyaretçilerin müze sınırları içinde Pokemon Go oyunu oynamasına izin  verilmeyeceÄŸini açıkladı.

Auschwitz Müzesi Sözcüsü Pawel Sawicki, müze yetkililerinin oyunun  üreticilerinden Auschwitz kampını oyunun kapsamından çıkarmalarını istediklerini  açıkladı.

Bu arada, Türkiye'de de Diyanet-Sen camilerde de pokemon çıkmasına karşı oyunun yasaklanmasını talep etti.