Dünyanın en zengin kişilerinin ülkelere göre dağılımı

KAMİL ERYAZAR Forbes’ın her yılın ilk aylarında açıkladığı ‘dünyanın en zenginleri’ listesi 2016 verilerinin ülkelere göre dünya üzerindeki dağılımı da analiz edildi Billy Gates'in yine zirvede bulunduğu listede dünya üze...

Dünyanın en zengin kişilerinin ülkelere göre dağılımı (29 Mart 2017)

KAMİL ERYAZAR

Forbes’ın her yılın ilk aylarında açıkladığı ‘dünyanın en zenginleri’ listesi 2016 verilerinin ülkelere göre dünya üzerindeki dağılımı da analiz edildi

Billy Gates'in yine zirvede bulunduğu listede dünya üzerindeki dolar milyarderi sayısı yüzde 13 artarak 1810’dan 2043’e ulaşırken, Forbes’ın geleneksel araştırmasının 30. yılında ilk kez milyarder sayısı 2000’in üzerine çıkmış oldu. Milyarderlerin sahip olduğu servetin toplamı da 7.67 trilyon dolara ulaşıyor.

Son üç yıldır olduğu gibi ilk sıradaki Bill Gates'in serveti 86 milyar dolar oldu. Peki dünyanın en zengin insanları en çok hangi ülkelerden çıkıyor?

Forbes ilk 100'ün ülkelere göre dağılımı

Milyarderlerin yer aldığı listenin 100. ismi Viktor Vekselberg'in 12.4 milyar dolarlık serveti bulunuyor. 12,4 milyar dolar ile 86 milyar dolarlık servet aralığında sıralanan ilk 100'de en çok milyarder çıkaran ülke tahmin edileceği üzere ABD. İlk 100'de yer alan ABD'li milyarder sayısı 36.

ABD'nin ardından en çok milyardere sahip olan ülke ise Rusya. 100 milyarder içinde 10 Rus zengin bulunuyor. Listedeki en zengin Rus olarak 18,4 milyar dolarlık servetiyle 45. sıradaki Leonid Mikhelson yer alıyor. İlk 100'e en çok milyarder sokan üçüncü ülke ise 7'şer isimle Almanya ve Çin oldu. En zengin Alman ise 47. sırada bulunan Stefan Quandt oldu. Serveti ise 18,3 milyar dolar. Çin'in en zengin ismi olan emlak milyarderi Wang Jianlin, 18. sırada yer alıyor ve serveti 31,3 milyar dolar.

En zengin 100 kişinin diğer ülkelerdeki dağılımı ise sırasıyla şöyle oldu:

Fransa: 5 milyarder

Brezilya: 4 milyarder

Hong Kong: 4 milyarder

Hindistan: 4 milyarder

İtalya: 3 milyarder

Meksika, Japonya, Birleşik Krallık, İsveç ilk 100'e 2'şer milyarder sokmayı başardılar.

Listeye birer isim sokan ülkeler ise şöyle: Danimarka, Filipinler, Güney Kore, Hollanda, İspanya, Kanada, Suudi Arabistan, Avusturya, Avustralya, Şili, İrlanda ve Tayland.

2016 FORBES MİLYARDERLER LİSTESİ HARİTASI: ÜLKELERE GÖRE MİLYARDER SAYISI

2016 yılında dünyadaki milyarder sayısı 67 ülke toplamında 1.810 du.

Geçen yılın verilerine göre, ABD’in 540 milyarder ile dünyanın en çok milyardere sahip birinci ülkesi olması sürpriz değil. İkinci sırada ise Mao Zedong’un kurucusu olduğu bir zamanların komünist ülkesi Çin’in yer alması ise sürpriz sayılabilir. Çin 251 milyarderi ile üçüncü sıradaki Almanya’yı ikiye katlıyor. Almanya’nın milyarder sayısı ise 120.

Çin'in toplamı, Hindistan'ın 84 milyarderi ve 14 diğer ülkenin toplamıyla birlikte, Asya Pasifik bölgesini toplam 590'a çıkararak, en fazla milyarderleri olan kıta haline getiriyor.

Avrupa ise milyarder sayıları bakımından en çok ülkeye sahip olan kıta durumunda. 27 farklı ülke nüfuslarından en az birinde milyarder bulunmaktadır. Bu bölgede, Almanya'nın 120 milyarderi bölgedeki en büyük ülke olarak karşımıza çıkıyor.

Forbes’in değerlendirmesine göre, dünyada milyarderlerin en az bulunduğu bölge ise Ortadoğu ve Afrika. Türkiye 30 milyarderi ile bu bölgenin zaten üçte birini oluşturmaktadır.

2016 FORBES MİLYARDERLER LİSTESİ HARİTASI: KAYBEDEN ÜLKELER

Aylık araştırmalara göre, daha önce Forbes Milyarderler Listesi’nde yer alan 41 farklı ülkeden kaynaklı 221 milyarder, 2016 yılında listeye girememişlerdi.

Dünya milyarder sayısındaki gerilemeyi etkileyen faktörlerin, emtia ticareti ve küresel ekonomideki belirsizlik olduğu belirtilmişti.

En fazla kaybeden ülke ise Çin olmuş, 42 eski milyarderi 2016 listesine girememişti. Bu kişilerin 11’i imalat, 8’i teknoloji, diğerleri ise farklı sektörlerdendi.