Dünyanın başı bu kez de Zika virüsü ile dertte

Zika virüsü, mikrosefali (küçük kafa) hastalığı nasıl yayılır, bulaşıcı mıdır, belirtileri nelerdir, hamilelerin nasıl korunması, nelere dikkat etmesi gerekir? Aids, ebola, domuz ve kuş gribi gibi yaygın hastalığa yol açan tehlikeli virüslerden...

Dünyanın başı bu kez de Zika virüsü ile dertte (24 Ocak 2016)

Zika virüsü, mikrosefali (küçük kafa) hastalığı nasıl yayılır, bulaşıcı mıdır, belirtileri nelerdir, hamilelerin nasıl korunması, nelere dikkat etmesi gerekir?

Aids, ebola, domuz ve kuş gribi gibi yaygın hastalığa yol açan tehlikeli virüslerden sonra dünyayı bu kez de sivrisinek sokmalarıyla yayılan özellikle hamile kadınları etkileyen ‘zika virüsü’nün korkusu sardı.

WHO "küresel acil durum" ilan etti

Son olarak Avrupa'da Danimarka, İsviçre, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde de görülmeye başlanan Zika virüsünün bütün dünyaya yayılmasından endişe eden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) "küresel acil durum" ilan etti.

Dünya Sağlık Örgütü, Güney Amerika ve seyahatlere bağlı olarak Avrupa'da hızla yayılmaya devam eden virüsle mücadele için “acil durum komitesi” oluşturmuştu.

Telekonferans yöntemiyle virüsü ve olası bağlantılarını tartışan 18 uzman ve danışman, komitenin ilk toplantısında tehdidin azaltılması için küresel acil durum ilan edilmesini önerdi. Öneri, WHO Genel Sekreteri Margeret Chan tarafından kabul edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da zika virüs hastalığı'nın görüldüğünün ve yayılmaya devam ettiğinin bildirildiğini hatırlatarak bölgedeki ülkelere seyahat edecekler için uyarıda bulundu.

Güney Amerika ülkeleri, sivrisineklerin bulaştırdığı mikrosefali adı da verilen ve kafaları anormal küçüklükte bebek doğumlarına neden olan Zika virüsüyle mücadele için yurttaşlarına hamile kalmamaları önerisinde bulunuyor. ABD, 14 ülkeye seyahat uyarısında bulundu. Brezilya’da bu virüs nedeniyle 3 bin 500 bebek engelli doğdu.

Mikrosefali genelde bebeklerde yaşam süresini ve normal beyin fonksiyonlarına sahip olma şansını azaltıyor.

‘Hamile kalmayın’

Brezilya'daki Oswaldo Cruz Hastanesi'nden pediyatrik enfektiyoloji konusunda uzman doktorlardan Angela Rocha ve El Salvador Sağlık Politikası Bakan Yardımcısı Eduardo Espinoza, kadınlara bu yıl ve gelecek yıl çocuk yapmaktan kaçınmaları ve aile planlamasına yönelmeleri çağrısı yaptı.    

Espinoza, halka sivrisinek savar kullanmaları ve eteklerinin altına pantolon giymeleri tavsiyesinde bulundu.     

Ayrıca, Honduras Otonom Ulusal Üniversitesi Tıp Fakültesi yetkilileri de benzer uyarılarda bulunarak kadınlardan hamileliği şimdilik ertelemelerini istedi.

Aedes türü sivrisineklerin sokması sonucu insana bulaşabilen virüsün önlenmesi kapsamında Kolombiya ve Jamaika'da Temmuz ayında kadınlardan 6 aydan 1 yıla kadar hamile kalmamaları istenmişti.

Bu ülkelerde özellikle iletişimin kopuk olduğu kırsal kesimlerdekilerin hastalıkla ilgili uyarılamamasından endişe ediliyor. Güney Amerika'ya seyahat eden 3 İngiliz kadında da aynı virüse rastlandı.

Brezilya'da Ekim'den bu yana 3500'den fazla bebeğe mikrosefali teşhisi koyuldu

Zika virüsünün yayıldığı Brezilya'da, ekim ayından bu yana 20 eyalette 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan mikrosefali teşhisi koyuldu. Bu, şimdiye dek bilinen en büyük Zika salgını. Geçen yıl bu sayı 147'ydi. Doktorlar, bununla alakalı 44 bebek ölümünü soruşturuyor.

Son olarak ABD'ye bağlı Hawaii adalarında yeni doğan bir bebekte Zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildiği açıklanmıştı. ABD virüse karşı vatandaşlarını uyararak, doktorların bölgeye seyahat eden hamile hastalarına, virüs belirtilerinin bulunup bulunmadığını sormalarını istemişti.  ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), bu hastalıkla ilgili 8 ülkeye yönelik duyurduğu seyahat uyarısını 14 ülkeye çıkardı.

Tek çözüm sivrisineklerle mücadele

Halen Zika virüsüyle mücadelenin tek yolu, sivrisineklerin üreme alanı olan durgun suları kurutmak ya da ilaçlamak.

Virüs Latin Amerika ve Karayipler'de başka ülkelerde de etkili oluyor; Kolombiya'da 13 bin 500 vaka görüldü.

Bolivya'da da ilk vaka yeni tespit edildi.

ABD hamile kadınlar için şu ülkelere seyahatten kaçınma uyarısı yayınladı: Brezilya, El Salvador, Fransız Guyanası, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolombiya, Martinik, Meksika, Panama, Paraguay, Puerto Riko, Surinam ve Venezuela.

İlk kez Uganda'da görüldü

Zika virüsü ilk kez 1940'lerde Uganda'da keşfedildi ve o tarihten beri Afrika'nın bazı bölgelerinde bir endemi haline geldi. Kuzey Pasifik ile Asya'nın bazı bölgelerine ve yakın geçmişte de Latin Amerika'ya sıçradı.

Tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, baş, kas ve eklem ağrıları gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘zika virüsü’ açıklaması

Sağlık Bakanlığı, zika virüsünün görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak gerektiği uyarısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da Zika Virüs Hastalığı görüldüğünü ve yayılmaya devam ettiğini bildirmiştir. Zika Virüsünün özellikle gebelere bulaştığında doğacak bebeklerde ciddi anomalilere sebep olduğu tespit edilmiştir. Yenidoğanlarda beynin yetersiz gelişimine yol açabilen mikrosefaliye (küçük kafa) neden olabildiği belirtilerek şöyle denildi:

Bakanlığımız Zika Virüsün görüldüğü bölgedeki ülkeleri yakından takip etmekte,  bölgeye seyahat edecek vatandaşlarımızı, özellikle gebeleri 7/24 hizmet veren Alo Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’ndan (444 77 34) ve Seyahat Sağlığı Merkezleri’nden bilgilendirmektedir.

Sivrisineklerden insanlara bulaşan Zika Virüsü Hastalığı ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunmaktadır. 

Hastalığın özgün bir tedavisi bulunmadığı gibi önleyici bir aşısı da yoktur. Tedavisinde ise istirahat, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler önerilmektedir. Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur.

Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. Klimalı, sivrisineklerden korunmuş mekanlarda kalmaya özen gösterilmeli, açıkta kalan cilt için sivrisinek kovucular kullanılmalıdır. Kapalı giysiler (uzun kollu gömlek ve uzun pantolon gibi) giyilmelidir.

(Ajanslar)