Doğa Mucizesi Ağaç Hayata Döndürülüp Koruma Altına Alındı

Tsunaminin 70 bin ağacı paramparça ettiği ormanda sadece tek bir ağaç ayakta kalabildi. Ancak deniz suyu köklerine zarar verdiğinden kurumaya başlamıştı. Bu ‘mucize çam’ ne pahasına olursa olsun yaşatılmalıydı ve yoğun uğraşlar sonucunda bir mucize daha gerçekleşti ve ağa...

Doğa Mucizesi Ağaç Hayata Döndürülüp Koruma Altına Alındı (20 Kasım 2013)

Tsunaminin 70 bin ağacı paramparça ettiği ormanda sadece tek bir ağaç ayakta kalabildi. Ancak deniz suyu köklerine zarar verdiğinden kurumaya başlamıştı. Bu ‘mucize çam’ ne pahasına olursa olsun yaşatılmalıydı ve yoğun uğraşlar sonucunda bir mucize daha gerçekleşti ve ağaç hayata döndürüldü. Nasıl başarıldığı haberin devamında…

İki yıl önce Japonya’da meydana gelen şiddetli deprem sonrasında oluşan tsunami felaketinde Rikuzentakata kentinde inanılmaz bir doğa mucizesi gerçekleşti. 70 bin çam ağacının paramparça olduğu ormanda sadece tek bir ağaç ayakta kalabildi.

Tsunami’den sonra ‘mucize çam’ adı verilen yalnız ağaç, molozların üzerinde umudun simgesi olarak yükseliyordu. Ama deniz suyu ağacın köklerine geri dönüşü olmayan zarar verdiğinden ağaç kurumaya başlamıştı.

Tsunami öncesi Rikuzentakata’daki çam ormanının tsunami öncesindeki görünümü

Başarılı bir operasyon ile yeniden hayata döndürüldü

Bu ‘mucize çam’ ne pahasına olursa olsun yaşatılmalıydı. Ziraat mühendisleri, yoğun uğraşlar sonucunda çürümeye karşı korumak için ağacı budayarak karbon bir omurga üzerinde yeniden birleştirdiler. Bu başarılı bir tür ‘bitki ameliyatı’ ile tedavi edilerek, felaket kurbanlarının anısına bir ‘anıt ağaç’ olarak yaşatmayı başardılar.

Çam ağaçları, yüzyıllar boyunca Rikuzentakata’yı sert rüzgarlara karşı korumuştu. Şimdi kent halkı felakete ve ölüme meydan okuyan bu son mucize ağaca gözleri gibi bakıyor. Mucize çam şimdi aynı zamanda ziyaretçi akınına uğrayan turistik bir yer oldu.

Japonya’nın Tōhoku bölgesinde 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen 9,0 büyüklüğündeki depremden sonra oluşan tsunami 19 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Dünyadaki ilk büyük 5 deprem arasında yer alan ve ‘Büyük Doğu Japonya Depremi’ olarak adlandırılan felakette, tsunami birçok kenti yıkıp geçmişti.

Kara ve demiryolları ağır hasar görmüş, çeşitli yerlerde yangınlar çıkmış ve bir baraj yıkılarak bölgeyi su basmasına neden olmuştu. Kuzeydoğu Japonya’da 4,4 milyon ev elektriksiz, 1,5 milyon ev ise susuz kalmış, deprem sonucu gıda sıkıntısı da meydana gelmişti. Deprem sonucu Fukuşima Nükleer Elektrik Santrali’nde tsunami sonucu kazalar olmuş radyasyon sızıntısı başlamıştı. Aradan iki yıl geçmesine karşın radyasyon sızıntısı riskinin sürdüğü biliniyor.

Deprem sonrasında doğan tsunamilerde, dalgalar saatte 500 km hızla Hawaii’ye ulaşmıştı.