Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil!

Türkiye’de kanunen yasak olmasına rağmen 2013 yılı itibariyle 1 milyon çocuk işçi bulunuyor. Bunların en az 400 bini ağır tarım işçiliği yapıyor. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir kez daha gündeme gelen bu acı gerçek, onca haberin arasında yine kaynayıp gi...

Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil! (1 Aralık 2013)

Türkiye’de kanunen yasak olmasına rağmen 2013 yılı itibariyle 1 milyon çocuk işçi bulunuyor. Bunların en az 400 bini ağır tarım işçiliği yapıyor.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir kez daha gündeme gelen bu acı gerçek, onca haberin arasında yine kaynayıp gitti.

Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 182 no’lu Sözleşmesini imzalamış ve  Mevsimlik Tarım İşçiliğinde çocuk emeğinin, çocuk işçiliğinin Türkiye’deki en kötü üç biçiminden biri olduğunu kabul etmiş olmasına rağmen, mevcut yasalar uygulanamıyor.

Mevsimlik tarım işçisi çocuklar, yılın yarısından fazla bir zaman dilimini fındıktan pancara, pamuğa, narenciyeye koşturarak geçirirken anne-babalarının kaderine mahkum, eğitim, sağlık, barınma gibi yasal ve sosyal birçok haklarından mahrum bir hayat sürüyorlar.”

Her yıl, yaşadıkları kentlerden aileleriyle birlikte uzaklara giden çocuklar, ağır koşullar altında çalışmaya, okul hayatlarına veda etmeye zorlanıyor. Eğitim kesintisi, çocukları bir “yoksulluk döngüsü” içinde, anne-babalarının kaderlerini paylaşmaya mahkum ediyor.

Hayata Destek Derneği, çocukların sağlık, eğitim; ötekileştirilmeksizin toplumda var olma ve yaşam hakları için ‘Bu iş çocuk oyuncağı değil’ adı altında bir kampanya yürütüyor.

Kampanya ile kabul edilemez bir emek sömürüsü ve insanlık ayıbı olan çocuk işçiliğinin Türkiye kamuoyu tarafından tüm boyutlarıyla algılaması amaçlanıyor.

Bu amaçla geçen yıl, çocuk işçileri fındık bahçelerinden uzak tutmak amacıyla Ordu Uzunisa’da, göçer ailelerin konaklama yerinde çocukları için bir yaz kampı düzenlendi ve Karadeniz Bölgesi’nde çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik farkındalık yaratma amaçlı atölyeler gerçekleştirildi.

Bu yıl da, Düzce Çilimli Anaokulu’nda Güneydoğu’dan gelen fındık toplama işçilerinin çocukları için bir yazokulu düzenlendi.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde de sosyal medya üzerinden çağrıda bulunularak, herkesi bir günlüğüne çocuk olmaya, nerede olunursa olunsun günü çocuk oyuncaklarıyla geçirmeye, fotoğraflarını paylaşmaya davet etti.

İstanbul’un çeşitli bölgelerinde ‘çocuk işçiler’ sorununa dikkat çekmek için değişik etkinlikler düzenlendi. Oyuncaklarını da alıp gelen büyükler bir günlüğüne çocuk olup gönüllerince oyunlar oynadılar.

Sen de katıl, sen de imzala!

Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil! Resmi internet sitesi: http://buiscocukoyuncagidegil.com/