Ayın Konusu: İHA (İnsansız Hava Araçları)

Kamil Eryazar Haziran ayında Türkiye ve dünya gündemindeki konular arasında İHA’lar da vardı İlk önce askeri keşif ve gözlem amacıyla kullanıldılar. Sonra sivil amaçlı fotoğraf ve video çekimlerinde kullanılmaya başlandı. Böylece çok pahalıya gelen helikopter çekimlerinin ...

Ayın Konusu: İHA (İnsansız Hava Araçları) (27 Haziran 2014)

Kamil Eryazar

Haziran ayında Türkiye ve dünya gündemindeki konular arasında İHA’lar da vardı

İlk önce askeri keşif ve gözlem amacıyla kullanıldılar. Sonra sivil amaçlı fotoğraf ve video çekimlerinde kullanılmaya başlandı. Böylece çok pahalıya gelen helikopter çekimlerinin pabucu dama atıldı. Gazeteciler ve güvenlik güçleri, olay yeri görüntü alma araçları olarak kullanmaya başladılar. Bu harika aracı ticari amaçlı nasıl kullanabiliriz diye düşünülmeye başlandı. Kargo – kurye dağıtım firmaları gözlerini diktiler. İlk denemeyi de geçen yıl Amazon yaptı. Rusya’ya bağlı özerk Komi Cumhuriyeti’nin başkenti Sıktıvkar’da bir pizza şirketinin, evlere siparişte insansız hava araçları (İHA) kullanmaya başladığı duyuruldu. Son olarak da Güney Afrikalı bir firma, Londra’da düzenlenen teknoloji fuarında, toplumsal olaylara müdahalede kullanılmak üzere biber gazı kapsülü ve plastik mermi atabilen İHA’yı tanıttı.

UÇAN TOMA

Londra’daki teknoloji fuarında “toplumsal olay helikopteri” olarak pazarlanan aracın, kamu düzeninin bozulduğu durumlara, “güvenlik güçlerinin hayatını riske atmadan” müdahale imkanı sağladığı belirtiliyor.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC ise aracı “korkutucu” buldu.

ITUC sözcüsü Tim Noonan şöyle diyor: “Bu son derece rahatsız edici ve çirkin bir gelişme; inanıyoruz ki her mantıklı hükümet, bu gelişmiş muharebe teknolojisinin işçilere ve aslında meşru protesto ve gösterilere katılan halka karşı konuşlandırılmasını derhal durduracaktır.”

Noonan, hangi maden şirketinin 25 adet sipariş verdiğini tespit etmeye çalıştıklarını belirterek, “Dünya çapındaki maden sektörü sendikaları içinde bunu acilen gündeme getireceğiz” dedi.

Desert Wolf şirketinin internet sitesinde, sekiz pervaneli ‘oktokopter‘ aracının, her biri saniyede 20 mermi atabilen 4 adet ‘paintball’ namlusuna sahip olduğu belirtiliyor. Araca verilen isim ise Skunk.

Aracın boya kapsülü ve plastik mermi fırlatma özelliğine de sahip olduğu belirtiliyor.

4 bin mermi ve kapsül taşıyabilen aracın “körleştirici lazer” saçmaya ve kalabalığa uyarı mesajları yayımlamaya yarayan mekanizmaları da mevcut.

Şirketin sitesinde sadece aracın tasarımına ilişkin bir grafik var. Ancak Defence Web sitesi, IFSEC güvenlik fuarında ‘görücüye çıkan’ insansız hava aracının bir fotoğrafını yayımladı.

İşkence Teknolojisi mi?

Defence Web editörü Guy Martin, bu insansız hava aracının türünün ilk örneği olduğunu söylüyor.

Skunk’ın, insansız hava araçlarının evriminde yeni bir aşama olduğunu vurgulayan Martin, “daha sıradışı yükler” taşıyan insansız hava araçlarının devreye gireceği tahmininde bulunuyor.

Robotik silahların kontrol altına alınması için uluslararası faaliyet yürüten ICRAC grubunun sözcüsü Noel Sharkey ise bu tür araçların kullanılmasının rejimlerin otoriterleşmesini ve protestoların bastırılmasını tırmandırabileceği uyarısı yapıyor.

“Havadan plastik top veya mermi atmak sakatlayabilir ve öldürebilir” diye konuşan Sharkey, “Protestocu kalabalığına karşı biber gazı kullanılması bir çeşit işkencedir ve buna izin verilmemelidir” diyor.

Sharkey, bu insansız hava araçları kullanılmadan önce uluslararası toplum tarafından bir inceleme yürütülmesi çağrısı yapıyor.

Uçan TOMA Türkiye’ye mi Geliyor?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, The Skunk Riot Copter isimli uçan TOMA olarak bilinen aracın Türkiye tarafından alınıp alınmadığını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

PİZZA KURYESİ

Rusya’ya bağlı özerk cumhuriyet Komi Cumhuriyeti’nin başkenti Sıktıvkar’da bir pizza şirketi, evlere siparişte insansız hava araçları (İHA) kullanmaya başladı.

St. Petersburg Times’ta yer alan habere göre, ülkede İHA’larla pizza servisini DoDo isimli bir pizzacı başlattı.

İHA’nın hafta sonu ilk pizza servisi uçuşunu gerçekleştirerek, siparişi yarım saatte adresine ulaştırdığı açıklandı.

Üzerinde Kamera Var

Peki, İHA’lar pizzayı müşteriye nasıl teslim ediyor? Pizzanın sarsılmaması ve bozulmaması için yumuşak bir uçuş gerçekleştiren İHA’nın üzerinde bir kamera bulunuyor.

Bu kamera sayesinde uçuşu izleyen restoran görevlisi, İHA adrese yaklaştığında müşteriyi arayarak haber veriyor.

İHA, üzerindeki pizzayı bir ip yardımıyla yere indiriyor. Bu sayede sipariş yanlış kişilere gitmiyor.

Fakat ödemenin kredi kartıyla sipariş verildiği sırada yapılması şartı bulunuyor.

Saatte 40 km Hız

Rus CopterExpress şirketi tarafından üretilen ve saatte 40 kilometre hıza çıkabilen İHA’lar, beş kiloya kadar taşıma kapasitesine sahip.

Hindistan’ın Mumbai kentinde pizza servisinde İHA kullanmaya başlayan şirket hakkında, polisten izin almadığı ve kent için güvenlik zaafiyeti oluşturduğu gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.

Yakın zaman önce de dünyaca ünlü bir pizza zinciri, siparişlerde İHA kullanacağını duyurmuştu.

AMAZON’UN HAYALİ SUYA DÜŞTÜ!

Drone (insansız küçük hava aracı) kullanarak ürünlerini ulaştırmayı planlayan ilk firmalardan biri olan Amazon’un bu projesi ABD Ulusal Havacılık Düzenleme Dairesi’nin (FAA) ya takıldı.

Amazon, ‘Prime Air’ adını verdiği kargo teslimat servisi geçen yılın sonunda duyurmuş ve testlerinde başarılı sonuçlar da almıştı.

Ancak işin bir de yasal boyutu vardı ve ABD Ulusal Havacılık Düzenleme Dairesi’nin (FAA) bu işe “olur” vermesi gerekiyordu.

FAA’nın yaptığı resmi açıklama, Amazon’u üzen bir karar oldu. Drone’ların ticari amaçlı olarak kullanılmayacağını belirten FAA, kararın yalnızca Amazon değil, benzer tüm girişimleri kapsadığını da belirtti. Hobi amaçlı kullanımla ilgili bir çekincesi bulunmadığını söyleyen FAA’nın bu kararının diğer ülkelerdeki yetkili kurumlarca da benimsenme olasılığı yüksek görünüyor.

FAA’nın açıklamasını aslında güncel dille şöyle özetlemek de mümkün:

“Ben sana insansız hava aracı uçurma demiyorum, hobi olarak yine uçur…”