ABD’de Bütçesiz Kalan Hükümet “Kapanmak” Üzere!

ABD’de Senato, Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen bütçe tasarısını reddetti. Türkiye saati ile 07:00’e kadar sorun çözülemezse ABD hükümeti ‘kepenk indirmek’ zorunda kalacak. Tüm kamu hizmetleri duracak. Dünyadaki mali piyasalarda nefesler tutularak ABD’deki...

ABD’de Bütçesiz Kalan Hükümet “Kapanmak” Üzere! (30 Eylül 2013)

ABD’de Senato, Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen bütçe tasarısını reddetti. Türkiye saati ile 07:00’e kadar sorun çözülemezse ABD hükümeti ‘kepenk indirmek’ zorunda kalacak. Tüm kamu hizmetleri duracak. Dünyadaki mali piyasalarda nefesler tutularak ABD’deki gelişmeler yakından izleniyor.

ABD’de Senato, Temsilciler Meclisi’nin Obamacare’i bir yıl erteleme talebini 54’e 46 oyla reddetti.

Senato’nun Temsilciler Meclisi’nin dün geçirdiği ve içinde Obamacare’in bir yıl ertelenmesini içeren kısa vedeli bütçe ödeme planı tasarısını reddetmesi bekleniyordu.

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’nin görevini yerine getirerek, “bütçeyi geçirmesi ve faturaları ödemesi” gerektiğini söyledi.

ABD’de hükümetin kepenkleri kapatmasına 11 saatten az süre kalmasına rağmen, Washington’daki siyasi çekişme sürüyor. Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’daki görüşmesinde gazetecilerin bütçeyle ilgili sorusunu yanıtladı.

Senato’nun hükümetin açık kalmasını sağlayacak kısa vadeli bütçeyi geçirdiğini ve sıranın Temsilciler Meclisi’nde olduğunu belirten Obama, Kongre’nin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini, bunun da “bütçeyi geçirmek, faturaları ödemek” olduğunu vurguladı.

Obamacare gibi bütçe ile ilgisi olmayan konuların bütçe tasarısının içine eklenmemesi ve bununla ülke ve dünya ekonomisinin tehlikeye atılmaması gerektiğini ifade eden Obama, hümüketin kapanmasına “tamamen teslim olmadığını” söyledi. Obama, bugün ve yarın Kongre liderleriyle görüşmeye devam edeceğini bildirdi.

Obama, uzun vadeli bütçe için de müzakerelere açık olduğunu hatırlattı. Ancak bunun da kadın, çocuk ve gazilerin hükümetin kapanmasıyla “tehdit edilerek” yapılamayacağını belirten Obama, dünya ekonomisinin temeli olarak ABD’nin faturalarını ödeyememesinin dünya liderliğiyle uyuşmadığına işaret etti.

Yerel saatle bugün öğleden sonra genel kurula başlayacak olan Temsilciler Meclisi, içinde sadece bütçenin mi bulunduğu yoksa yine “Obamacare” olarak adlandırılan sağlık reformunun fonlanmasının önlendiği ve ertelendiği ek maddenin de yer aldığı bir tasarı geçirip geçirmemeye karar verecek. Meclis, bu kapsamda Senato’nun geçen hafta geçirdiği tasarıyı ele alacak.

Senato Demokratları ve Başkan Barack Obama fonlama kararının, sağlık hizmeti kanunu ile bağdaştırılmadan alınmasını ve bu konuların ayrı değerlendirilmesini istiyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi parti bütçe konusunda yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varamazsa ABD hükümeti çalışmalarını askıya alacak.

Bu gece yarısına kadar anlaşmaya varılamazsa, ABD hükümeti zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kalacak.

700.000’den fazla personel, tıkanıklık giderildikten sonra geri ödeme garantisi bile olmadan ücretsiz izinli olarak evlerine gönderilebilir.

Bu gerçekleşirse 17 yıldır ABD’de ilk kez kamu hizmetleri askıya alınacak.

Siyasi çıkmazın en önemli noktalarından biri, halk arasında Obamacare olarak bilinen ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık yasası.

Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler ve Senato’da müttefikleri, hükümeti finanse etmeye devam için bir koşul olarak, bu yasanın yürürlükten kaldırılması veya finansmansız bırakılmasını istiyor.

2010 yılında geçen ve ABD Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan yasanın önemli bir kısmı, Salı günü yürürlüğe girecek.

Kamu Hizmetleri Askıya Alınırsa Ne Olur?

1 Ekim günü kamu hizmetleri askıya alınırsa, milli parklar ve Washington’un Smithsonian müzeleri açılmayacak.

Emeklilik ve gazilik ödemeleri ertelenecek.

Vize ve pasaport işlemleri yapılmayacak.

Ancak hava trafik kontrolü ve gıda denetimleri gibi zaruri kabul edilen çalışmalar devam edecektir.

Savunma Bakanlığı askeri üniformalı personelin normal çalışmasının devam edeceğini bildirdi.

Ancak sivil personelin birçoğundan evde kalmaları istenecek.

ABD hükümeti hizmetleri 1995-96’da 21 gün boyunca askıya alınmıştı.

O zaman da Cumhuriyetçiler Demokrat Partili Başkan Bill Clinton’dan kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti.

Haftalar süren müzakerelerden sonra, bu teklife yakın bir bütçe üzerinde uzlaşma sağlandı ve kamu hizmetleri tesis edildi.

Asya Borsaları da Etkilendi

Amerika Birleşik Devletleri’nde Cumhuriyetçiler’le Demokratlar arasında bütçe oylaması konusundaki tıkanmanın devlet hizmetlerini sekteye uğratması riski Asya’da borsaların düşmesine neden oldu.

ABD’deki kriz, Japonya, Hong Kong, Avustralya ve Güney Kore’de borsaların yüzde 0,7-1,6 oranında düşmesine neden oldu.

Motley Fool adlı internet finans sitesinden David Kuo, “Bilinmezlik korkutuyor. Kimse ne olacağını bilmiyor; piyasalar bu belirsizlikten hoşlanmıyor.” dedi.

Kuo, “ABD’nin devlet harcamalarında azalma olasılığı söz konusu; fakat hangi alanların etkileneceğini bilmiyoruz. Bu açıklık kazanıncaya kadar piyasalarda çalkantı görebiliriz.” diye ekledi.

GÜNCELLEME

VE ABD HÜKÜMETİ KEPENK KAPATTI

ABD’de Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nin bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama’nın sağlık alanındaki reformlarını bir yıl erteleme kararı almasının ardından, Kongre borç tavanı krizinde uzlaşamadı. Ülkede 17 yıl aradan sonra devlet daireleri kapatılacak, 1 milyona yakın memur ücretsiz izne çıkacak.

Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin bütçe konusunda yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varaması üzerine “hükümet krizi” patlak verdi. Krizle birlikte ABD hükümeti çalışmalarını askıya alacak, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatacak.

Krizin ne kadar süreceği bilinmiyor. Obama televizyon mesajında ABD birliklerinin normal görevlerine devam edeceklerini ancak Savunma Bakanlığı’nda çalışanların ücretsiz izne çıkarılabileceğini açıkladı.

17 YIL SONRA

Amerikalıların ‘government shutdown’ olarak adlandırdıkları ‘hükümet krizi’ nedeniyle, 2 milyon federal personelden yüzde 40’ı ücretsiz izinli olarak evlerine gönderilebilecek. En son 1995-1996 yıllarında, 21 gün boyunca ‘hükümet krizi’ yaşayan ABD’de, 17 yıl sonra ortaya çıkan kriz durumunda gazilik ve emeklilik ödemeleri ertelenecek, vize ve pasaport işlemleri yapılmayacak. Hava trafik kontrolü ve gıda denetimleri gibi zorunlu kabul edilen çalışmalar devam edecek. Güvenlik güçleri, itfaiye, Ulusal Orman Hizmetleri Başkanlığı, sağlık, posta çalışanları işlerine devam edecek.

SAĞLIK REFORMU YASASI KRİZ ÇIKARDI

ABD’de siyasi çıkmaza yol açan en önemli noktalarından biri, halk arasında Obamacare olarak bilinen ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık reformu yasası. 2010 yılında geçen ve ABD Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan yasanın önemli bir kısmı, Salı günü yürürlüğe girecek. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama’nın sağlık alanında getirdiği reformların bir yıl ertelenmesini, bu yasanın yürürlükten kaldırılması veya finansmansız bırakılmasını istiyor.

ABD’de en son ‘hükümet krizi’ 1995-96’da yaşanmış, ABD hükümeti 21 gün boyunca çalışmalarını askıya almış, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kalmıştı. O zaman da Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Başkan Bill Clinton’dan kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti. (Hürriyet)