750 Bin Spam Twitter Hesabıyla Yeşil Kahve Çekirdeği Özü Satma Çabası

Kimi markasının reklamını yapmak ve takipçi sayısını çok göstermek kimi de siyasal görüş ya da partisi adına manipülatif yönlendirmeler de bulunmak amacıyla bu işi yapıyor ancak sonuçta Twitter kullanıcılarının yaklaşık yüzde 10&rs...

750 Bin Spam Twitter Hesabıyla Yeşil Kahve Çekirdeği Özü Satma Çabası (7 Nisan 2015)

Kimi markasının reklamını yapmak ve takipçi sayısını çok göstermek kimi de siyasal görüş ya da partisi adına manipülatif yönlendirmeler de bulunmak amacıyla bu işi yapıyor ancak sonuçta Twitter kullanıcılarının yaklaşık yüzde 10’u gerçek olmayan kişiler yani ‘bot’lardan oluşuyor.

Örneğin hiç tanımadığınız, dünyanın diğer ucunda yaşayan, aynı dili konuşmadığınız biri sizi etiketleyerek diyet ürünleri önerebilir mi? Evet. Çünkü Twitter’da da spam hesaplar var.

Spam sadece e-posta servisleri için değil, Twitter için de ciddi bir sorun. Bir Twitter hesabınız varsa mutlaka çok alakasız takipçilerinizin olduğunu, sizi etiketleyen tweet’ler ve retweet’ler atıldığını görmüşsünüzdür. Business Insider’ın haberine göre bu spam hesapların ardından kimin olduğunu bulmak çok zor ama imkansız değil.

Symantec’te görevli bir araştırmacı olan Satnam Narang, çok sayıda spam hesabı inceledikten sonra, bunların en az 750 bin tanesinin tek bir kişi tarafından yönetildiğini ortaya çıkardı. Bu hesapların hepsi de diyet amaçlı (ve elbette işe yaramayan) “yeşil kahve çekirdeği özü” satıyordu. Bu hesaplar Twitter’a bildirildi.

Narang, yaptığı araştırmanın sonucunda üç farklı spam hesap türü belirledi:

Yumurtalar: Twitter’ın resim eklenmemiş hesaplarda kullandığı standart “yumurta” avatarına sahip, yeni hesaplar. Bu tür hesaplar özellikle başka spam hesapların takipçi sayısını artırmakta kullanılıyor.

Papağanlar: “Normal” insanların taklitleri. Bu hesaplar, gerçek Twitter kullanıcılarının profil fotoğraflarını ve tweet’lerini otomatik olarak kopyalayıp kullanarak “gerçek” imajı çiziyor.

Alaycı kuşlar: Spam içeriklere verilen linklerin yayılmasını sağlayan hesaplar. Alaycı kuş hesaplar ünlü kişileri ve CNN ya da MTV gibi tanınmış kaynakları taklit ederek “yeşil kahve çekirdeği özü” satıyor. Ardından papağan hesaplar bu tweet’leri destekleyen yanıtlar veriyor ve böylece hesabın güvenilir olduğu imajı yaratılıyor.

Satnam Narang’ın araştırması, tek kişiye ait 700 bin yumurta, 40 bin kadar papağan ve 100’den az alaycı kuş hesabı buldu. Alaycı kuşlar ve papağanlar Twitter’ın güvenlik sistemleri tarafından er geç tespit edilip silinecek. Ama yumurta hesapların hareketleri değiştirilerek yine spam gönderimler devam edecek. Tahminlere göre, bu hesaplarda çok sınırlı düzeyde aktivite olduğu için Twitter bunları bulup yasaklayamayacak.

Twitter Hiçbir Şeyden Çekmedi Bu ‘Bot’lardan Çektiği Kadar!

SEC (United States Securities and Exchange Commission) de yayınlanan belgelere göre, Twitter mevcut bot sayısını açıkladı. Bu açıklamaya göre, Twitter ’ın 284 milyon kullanıcısından yaklaşık 24 milyonu gerçek bir insan değil yani bir bot. Bu rakamda Twitter kullanıcılarının yüzde 8.5’ine denk geliyor. Twitter’ın bu botları kaldırmamasının sebebi ise hepsinin spam hesap olmayışı.

İlerleyen zamanlarda bu sayı azalacak mı yoksa takipçi sayısı yarışı nedeniyle daha da mı artacak merak ediliyor.