3,5 Tonluk Dünyaca Ünlü Geleneksel Noel Keki

Almanya’nın Dresden kentinde her yıl Noel öncesinde düzenlenen geleneksel ‘Stollen Festivali’nin bu yıl 21’incisi gerçekleştirildi. Festivalin ana teması olan devasa Noel keki kesilerek halka dağıtıldı. Almanya'nın Dresden kentinde her yıl yıl...

3,5 Tonluk Dünyaca Ünlü Geleneksel Noel Keki (9 Aralık 2014)

Almanya’nın Dresden kentinde her yıl Noel öncesinde düzenlenen geleneksel ‘Stollen Festivali’nin bu yıl 21’incisi gerçekleştirildi. Festivalin ana teması olan devasa Noel keki kesilerek halka dağıtıldı.

Almanya'nın Dresden kentinde her yıl yılbaşı kutlamaları bu festivalle başlıyor. Festivalde 3,5 ton ağırlığındaki dev kek sokaklarda gezdirildikten sonra kent meydanında kurulan Noel alanında kesilerek halka dağıtılıyor.

Almanya'da yüz binlerce kişi yaklaşan Noel öncesi yine Dresden'deki festivalde bir araya geldi. Kentin dört bir yanındaki çam ağaçları özenle süslenmişti. Ancak festivalin ana öğesi her yıl olduğu gibi yine yapılan dev kekti.

140 aşçının yaklaşık 450 kilo şeker,  2,5 milyon kuru üzüm ve 44 litre rom kullanılarak yapılan kek  tam 3 buçuk ton ağırlığındaydı.

Dev kek festival kortejinde de yer aldı. Faytonla tarihi kentin sokaklarında dolaştırıldı  ardından da kent meydanında yine dev boyutlardaki gümüş bir bıçakla kesilip  Avrupa'nın dört bir yanından gelen katılımcılara dağıtıldı..

Renkli görüntülere sahne olan festivale bu yıl yaklaşık 700 bin kişinin katıldığı açıklandı.

Dünyaca Ünlü Noel Keki

Almanya’nın Dresden kentinde pişirilip özel ambalajlara giren bu kek, dünyanın dört bir yanındaki elliyi aşkın ülkeye gönderiliyor. Geçmişi yedi yüz yıl geriye kadar giden, orijinal adıyla “Christstolle” nam-ı diğer “Weihnachtsstolle” Noel Keki aslında Noel Ekmeği olarak da biliniyor.

Hristiyan alemi oruç dönemlerinde hayvani gıdalar yemediği için uzun zaman tereyağı yerine sadece, un, su, meyve kuruları ve badem gibi yemişler kullanılarak yapılmış olup daha sonra Papa’nın izniyle tereyağı kullanılmaya başlanmış olduğu söyleniyor. Hatta söylenceye göre, bu kekin hamurunun katlanması, Hz. İsa’nın kundaklanmasına benzetilmiştir.

Dresdner Stollen adı verilen Noel keki geleneği günümüzde de devam ediyor. Kentteki pastacılar, fırıncılar birleşip birkaç ton ağırlığında metrelerce uzunluktaki Noel kekini birlikte hazırlıyorlar. Bu kekin dilim dilim satılmasıyla elde edilen gelir ise her yıl bir hayır işine bağışlanıyor.