2300 Yıllık Apollon Tapınağına Beyaz Çimento İle Restorasyon!

Çanakkale’deki Helenistik dönemin en önemli yapılarından sayılan Troas Antik Kenti’ndeki Apollon Tapınağı’nın merdivenleri beyaz çimento ile ‘restore’ edildi Tapınakta beyaz çimento ile yapılan restorasyon uzmanlar tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Kazı Başkanı Pro...

2300 Yıllık Apollon Tapınağına Beyaz Çimento İle Restorasyon! (11 Temmuz 2014)

Çanakkale’deki Helenistik dönemin en önemli yapılarından sayılan Troas Antik Kenti’ndeki Apollon Tapınağı’nın merdivenleri beyaz çimento ile ‘restore’ edildi

Tapınakta beyaz çimento ile yapılan restorasyon uzmanlar tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel ise uygulamanın ‘normal’ olduğunu söyledi.

Aynı restorasyon çalışmasında, geçtiğimiz günlerde Apollon Tapınağı’nın üzerine tonlarca ağırlıktaki mermer tozu yüklü TIR çıkarılması da tepki çekmişti.

Yaklaşık 2300 Yıllık

Apollon Smintheus Tapınağı Biga Yarımadası’nın güneybatı ucunda, Çanakkale ili sınırları içinde Gülpınar beldesinde yer alıyor. Jean Baptista le Chevalier 1785 yılında Lektum-Babakale’den Alexandria Troas’a giderken tapınağın toprak üstünde kalan kalıntılarını gördü ve arkeoloji dünyasına ilk kez Apollon Smintheus Tapınağı’nı tanıttı. R.P. Pullan 1861 yılında tapınak alanına gelip kazı kararı aldı. 1866 yılında kazılara başlayıp Apollon Smintheus Tapınağı’nı bilimsel olarak arkeoloji dünyasına sundu.